Kultúra

Idén harmincöt alkotó kapott Gránátalma díjat

Élő népművészet

Átadták az Élő Népművészet – XVII. Országos Népművészeti Kiállítás díjait pénteken a budapesti Hagyomá­nyok Házában. A kormány számára kiemelten fontos a népi kultúra – hangsúlyozta Sölch Gellért a díjátadón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára emlékeztetett, hogy 2017-ben 2,5 milliárd forinttal hívták életre a Csoóri Sándor Programot, a 2022. évi költségvetésben pedig 3 milliárd forintot hagytak jóvá erre a célra. Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének, amelyre 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be.

A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma díj, amellyel idén 35 alkotót tüntettek ki, valamint csaknem 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda.

Kapcsolódó írásaink

Tárgyi anyanyelvünk

ĀA Hagyományok Házában augusztus 24-ig megtekinthető XVII. Országos Népművészeti Kiállítás tárgyai illeszkednek 21. századi életmódunkhoz, ám tradicionális módon készültek

Összegzés és visszatekintés

ĀHét esztendő százötven tárlatát eleveníti fel a Műcsarnok múltidéző kiállítása tablókkal és műtárgyakkal az első aranykortól Steve McCurryn át a népművészeti szalonig