Kultúra

Az érdekek mellett az értékek is összekötnek

Jerzy Snopek: Sokszor alábecsülik a nyugatiak a tőlük keletebbre elhelyezkedő országokat, pedig a közép-európai kultúra jelentős és eredeti

A visegrádi csoport soros elnökségi tisztségét tegnapig betöltő Lengyelország – mától hazánk veszi át a tisztséget – egy falfestménnyel állított emléket a 30. évfordulóját ünneplő visegrádi együttműködésnek. Az ünnepélyes avatáson részt vettek a V4-es országok budapesti nagykövetei, valamint a lengyel és a magyar külügyminisztérium és kulturális minisztérium magas rangú képviselői.

Az érdekek mellett az értékek is összekötnek
Fekete Péter, Jerzy Snopek és Menczer Tamás beszédet mondott az avatáson
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Lengyel Külügyminisztérium, valamint a Lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma közös kezdeményezésére a visegrádi csoport soros elnökségi tisztségét tegnapig betöltő Lengyelország egy falfestménnyel állított emléket a 30. évfordulóját ünneplő visegrádi együttműködésnek. Az alkotás a Lengyel Intézet szervezésében és a Neopaint Works kivitelezésében valósult meg a VII. kerületi Klauzál utca 32. szám alatt, a felavatásra tegnap került sor.

Menczer Tamás a rendezvényen arról beszélt, hogy a visegrádi csoport ma elsősorban a józan észt, az összefogást és erőt és a járványhelyzet utáni újraindulást jelenti Európában. „Mi egy olyan Európát akarunk, amelyben az együttműködés a kölcsönös tiszteletre, az erős nemzetállamokra épül" – fogalmazott a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős külügyi államtitkár.

Fekete Péter emlékeztetett, hogy a kulturális élet szereplői az elmúlt tizenöt hónapban „nem lógat­ták a lábukat", hanem dolgoztak. A kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a V4 összes országá­ban „átvesszük most a kulturális élet stafétabotját”. Közölte, hogy a járványhelyzet szülte kulturális innovációkat a magyar elnökség alatt a V4-ek közös konferencián tekintik majd át a Magyar Nemzeti Múzeumban, a konferencia eredmé­nyeiből pedig kiállítás nyílik Strasbourgban.

„Kultúráért felelős államtitkárságunk ígéri, hogy Magyarország méltó lesz az elődország munkájához, hiszen kulturális programok tucatjaival állunk készen, hogy egy éven keresztül bemutassuk Európának, mit gondolunk Európa közepén egymás kultúrájának megismeréséről, tiszteletéről, annak szeretetéről és az ezek által kifejtett közös munkáról” – magyarázta a politikus.

Falfestménnyel ünnepelték a visegrádi együttműködés 30. évfordulóját
Falfestménnyel ünnepelték a visegrádi együttműködés 30. évfordulóját
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A tűzfalfestményt Fekete Péter vidám alkotásnak látja, és úgy véli, hogy „Európában nagy szükségünk van egy kis vidámságra." „Azt látom a képen, hogy együtt dolgoznak fia­talok úgy, hogy megőrzik a saját kultúrájukat, munkamódszereiket, figyelnek egymás munkamódszerére, majd közösen építenek valamit, ami ezé a négy csapaté” – tette hozzá az államtitkár.

Jerzy Snopek a sajtótájékoztatón elmondta: a kohézión, a szinergián, az integráción, a szuverenitáson és a bizalmon alapuló szövetségnek látja a négy ország szövetségét, és azt hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy csupán az érdekek mentén erősödjön a közösség, mert az értékek is összekötik a V4-eket.

„A közép-európai, a visegrádi kultúra, művészet fontos tényező, amely Európa és a világ kulturális örökségéhez tartozhat” – hangsúlyozta Lengyelország buda­pesti nagykövete a Magyar Hírlapnak.

A diplomata lapunknak azt is kifejtette, hogy a visegrádi csoport és annak eszméje azon alapszik, hogy egyidejűleg két, látszólag ellenkező eszmét szolgál: az integrációt és a szuverenitást. A nagykövet fontosnak tartja, hogy a kultúra is megfelelő szerephez jusson, mert képes megmutatni azt, amit a visegrádi csoport nemzetei már elértek.

Jerzy Snopek azt tapasztalja, hogy ezen a területen sokszor alábecsülik a nyugatiak a tőlük keletebbre elhelyezkedő országokat, pedig a közép-európai kultúra nagyon jelentős és eredeti.

Objektum doboz

A lengyel nagykövet lapunk kérdésére azt is elárulta: annak ellenére sikeresnek látja a tegnap lezárult lengyel V4 elnökséget, hogy az utolsó év a járvány miatt nagyon nehéz volt. „Üdvözöljük a magyar elnökéget, és bízom abban, hogy a magyar prezidencia remélhetőleg kedvezőbb körülmények között fog zajlani” – fűzte hozzá a diplomata.

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Kulturális Intézet igazgatója az ünnepségen elmondta, hogy a Magda Miszczak által tervezett falfestményt a lengyel elnökség záróaktusaként és a visegrádi csoport megalakulásának évfordulójára emlékezve Varsóban, Pozsonyban, valamint Prágában is felavatják.

Kapcsolódó írásaink