Kultúra

Séták Pilinszky János életének jelentős helyszínein a Károlyi-kerttől a presszóig

Hét állomás a Belvárosban

Irodalmi sétákkal folytatódik a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozata.

A hét állomásból álló, a Károlyi-kerttől induló, a Molnár utcát és az egykori Nárcisz presszó épületét is érintő sétán Pilinszky János életének jelentős helyszínein hangzanak el a költő művei, miközben az érdeklődők megismerhetik pályájának és életének főbb szakaszait is. A városi séták a Kertész Imre Intézet 2021. május 27-én indult féléves rendezvénysorozatának keretében valósulnak meg – közölték a szervezők lapunkkal.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett Arthur Koestler, Petri György, Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az intézet Pilinszky János halálának 40. és születésének 100. évfordulója alkalmából féléves programsorozatot indított, amely nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza.

A 2021. november 27-ig tartó események sorában Pilinszky életművének kortárs megfogalmazása és népszerűsítése érdekében egyebek között zenei, képzőművészeti és középiskolásoknak szóló versmegfilmesítési pályázatot is hirdet az intézet, de a programok sorában helyet kapott a Pilinszky életét, költői korszakait, meghatározó élményeit bemutató kültéri tablókiállítás a Benczúr utcában, a KultúrArc című beszélgetéssorozat, valamint a 2021. június 27-én induló városi séták is. 

Az ingyenes, Aki versben gyónt címmel induló irodalmi séták húsz alkalommal, vasárnaponként járják be Pilinszky János életének jelentős helyszíneit, megidézve műveinek egy-egy részletét, ismertetve költészetének és életének főbb állomásait.

Kapcsolódó írásaink