Kultúra

A Savaria Történelmi Karnevál helyett római játékok lesznek idén

Számtalan program vár Szombathelyen

Hetven kulturális és művészeti programból álló programsorozat kezdődik július 4-én Szombathelyen Érezd Szombathelyt! 2021 címmel.

Az MTI tudósítása szerint mivel betartják az aktuális járványügyi előírásokat, idén nagyszabású tömegrendezvények – például Savaria Történelmi Karnevál – helyett több kisebb programot szerveznek. A rendezvénysorozat költségvetése 33 millió forint. A programok között koncertek, tárlatok, borfesztivál, gasztronómiai bemutatók, szabadtéri mozielőadások, bábjátékok és egyéb rendezvények várják a látogatókat.

A programsorozat nyitásaként július 4-én a Történelmi Témaparkban a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Isis Big Band ad koncertet, de a nyár folyamán újra lesznek majd a római kort autentikus módon bemutató játékok is, illetve több könnyűzenei koncertet és egy borfesztivált is megrendeznek. Július közepén a nagyközönség számára is megnyílik a szombathelyi víztorony és annak környéke, a KRESZ-park, amely családi programoknak ad majd otthont.

A Savaria Szimfonikus Zenekar kamarakoncerteket ad a város több helyszínén, az utcaművészeti fesztiválba is bekapcsolódnak, illetve augusztusban a Ferences-kertben Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét adják elő. A Mesebolt Bábszínház művészei a Csónakázó-tó szigetén tartanak majd bábelőadásokat, szeptemberben pedig a Hang Tér Kép címmel Szombathely főterén rendeznek bemutatót. A Weöres Sándor Színház igazgatója, Szabó Tibor arról szólt, hogy szeptember 11-én Weöres tér címmel szintén a város főterén tartanak játékos társulati évadnyitót.

Kapcsolódó írásaink

Isis-szentély Pannóniában

ĀVelünk élő rómaiak. Egyiptomtól Apuleiuson át Savariáig: az Iseumról az ötvenes évek óta tudunk, mára rekonstruálták az épület egykori elrendezését és a kultusz történetét is

Ulcisia Castra története

ĀVelünk élő rómaiak. Szentendre város ókori elődjének nyomai – Az utcanevek is őrzik az egykori település emlékét az Őrtoronytól a Római sáncig