Kultúra

Kétezer programmal vár a Múzeumok éjszakája

Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak ingyenes a karszalag

Több mint háromszáz helyszínen mintegy kétezer program várja az érdeklődőket a fővárosban és vidéken a Múzeumok éjszakája. Amint azt a köztelevízióban Fekete Péter kulturális államtitkár elmondta, a rendezvénysorozat az első országos jelentőségű kulturális esemény a pandémia, az újranyitás után hazánkban.

Kétezer programmal vár a Múzeumok éjszakája
Résztvevők a Múzeumok éjszakája országos megnyitóján Ludwig Múzeumban 2021. június 26-án
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az ezerötszáz forintért kiváltható karszalaggal idén is annyi múzeumot lehet meglátogatni, amennyi kora délutántól hajnali 2-ig belefér. A sokrétű és izgalmas programkínálat részeként például motorsimogatóval várják a Pálosok című kiállítás és a pálos rend iránt érdeklődő látogatókat a Nemzeti Múzeum kertjébe. 15 órától bemutatkoznak a MotorkerékPálosok, majd 16 órától a vezetőjük, Bátor Botond hargitafürdői pálos házfőnök tart szubjektív tárlatvezetést a rendtörténeti kiállításban.

Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum­ban rendkívüli módon a Múzeumok éjszakáján láthatja a közönség először azt a három, Aba-Novák Vilmos által festett vásznat, amelyek most kerültek az intézmény gyűjteményébe. Az 1920-as években készült, több száz millió forintot érő Kettős akt, Borivók és Okarinás című festmények a tavaly februárban elhunyt Bartók Mihály Széchenyi-díjas kémikus gyűjteményéből származnak.

Az intézmény csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be a képeket, ahol ifjabb Bartók Mihály elmondta, édesapja már életében is tervezte, hogy a múzeumnak adományozza a festményeket, halála után pedig úgy döntött a család, hogy a közgyűjteményben van a helyük. Az alkotások szombat délutántól vasárnap hajnalig a Móra múzeum dísztermében lesznek láthatók, később pedig a szegedi Kultúrpalotában állítják ki őket.

A Muzej.hu weboldalon és a Múzeumok éjszakája applikációban böngészhető programokon a rendvédelmi és egészségügyi dolgozók ingyenesen vehetnek részt országszerte.

Kapcsolódó írásaink