Kultúra

Megalakult a Haydneum, Magyar Régizenei Központ

Gulyás Gergely kancelláriaminsizter és Vashegyi Görgy, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kedden közösen jelentették be, hogy létrejött az első nemzeti intézmény, amely a magyar régizene-játszást és a kutatást is támogatja, Haydneum néven.
 

Megalakult a Haydneum, Magyar Régizenei Központ
Vashegyi György, az MMA elnöke (b) és Gulyás Gergely kancelláriaminsizter (j)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Vashegyi György, az MMA elnöke lapunknak tavaly októberben adott nagyinterjúban már beharangozta, amelyet kedden sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentettek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy Haydneum néven magyar régizenei központ alakul.

Az új, magyar, állami zenei intézmény a Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de musique baroque de Versailles, CMBV) és a velencei Palazzetto Bru Zane (Centre de musique romantique française) mintájára jött létre, és azokhoz hasonlóan fog működni. Tevékenységének középpontjában a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) újrafelfedezése, megőrzése és terjesztése áll – a régizene-játszás ösztöndíjakkal, mesterkurzusokkal, fesztiválokkal való támogatása mellett.

Az első Magyar Régizenei Központot bemutató sajtótájékoztatón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elmondta, a kormány a források biztosításával támogatja az intézmény létrehozását. „Ez egy hiánypótló kezdeményezés, amelynek épp itt volt az ideje” – emelte ki Gulyás, megjegyezve, hogy Vashegyi György személye garancia a legmagasabb minőségre. Azt is hozzátette: a központ létrehozása összekapcsolódik Eszterháza térségének fejlesztésével is, hiszen a magyar történelmi múltra visszatekintve Eszterházánál nem lehet méltóbb helye a Haydneumnak.

„Az intézmény létrejöttével a magyar régizene-játszás és -kutatás mintegy negyven éves történetének új fejezete kezdődik el” – hangsúlyozta Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Úgy fogalmazott, a központnak „két arca” lesz: a magyarországi régizene-játszás támogatása, valamint a hatalmas és jobbára ismeretlen, 17.-18. századi zeneszerzői hagyatékok zenetudományi kutatása.

Mint Vashegyi elmondta, a Haydneum első küldetése a zenei közeg újjáélesztése és a Magyarországon, korabeli hangszereken játszott barokk, illetve klasszikus repertoár jelenlétének rendszerbe szervezése. A fiatal kutatók, zenészek nevelése és oktatása szakmai gyakorlatok, mesterkurzusok, képzések és ösztöndíjak formájában fog megvalósulni. A tevékenység másik fontos része lesz régi hangszerek felújítása és kópiák készítése, amelyek hazai intézményekbe kerülnek, a tevékenység másik fontos része lesz. A Haydneum támogatja továbbá a régizenét népszerűsítő magyarországi helyszínek, fesztiválok, együttesek kezdeményezését. „Célunk azt a közönséget megszólítani, aki nem feltétlenül találkozik ezzel a zenével” – emelte ki.

Mint Vashegyi elmondta, a Haydneum első küldetése a zenei közeg újjáélesztése és a Magyarországon, korabeli hangszereken játszott barokk, illetve klasszikus repertoár jelenlétének rendszerbe szervezése
Mint Vashegyi elmondta, a Haydneum első küldetése a zenei közeg újjáélesztése és a Magyarországon, korabeli hangszereken játszott barokk, illetve klasszikus repertoár jelenlétének rendszerbe szervezése
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Vashegyi György azt is bejelentette, a Magyar Régizenei Központ művészeti vezetője Benoît Dratwicki, francia zenetudós lesz, aki a hasonló versailles-i intézmény élén már bizonyított. A Haydneum rezidens együttesei a Vashegyi György által alapított Purcell Kórus és Orfeo Zenekar lesznek, akik a Capella Savariával, a Nemzeti Filharmonikusokkal vagy külföldi neves zenekarokkal együttműködésben fogják népszerűsíteni a kutatásból és a kiadásból származó műveket.

A Haydneum támogatásával megvalósuló programokon már a nyáron résztvehetünk, a nyitófesztivált pedig október 4. és 6. között rendezik Budapesten. A részletek és további információk a Haydneum.com honlapon olvashatóak

Kapcsolódó írásaink