Kultúra

Film a hazugság áráról

Keith English rendező: A film arról szól, milyen hatással van a hatalmon lévő emberek helyzete az átlagemberek életére – Ez az egész világot érintő történet

Hamarosan bemutatják az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és az azt követő zavargásokról szóló játékfilmet. A produkció munkálataiba a spanyol operatőr, Joseph M. Civit és az angol rendező, Keith English, valamint Bánovits Vivianne (képünkön) és Szőke Richárd (képünkön balra) színészek engedtek betekintést a Facebookon nemrég.

Film a hazugság áráról
A produkció munkálataiba a spanyol operatőr, Joseph M. Civit és az angol rendező, Keith English, valamint Bánovits Vivianne (képünkön) és Szőke Richárd (képünkön balra) színészek engedtek betekintést a Facebookon nemrég
Fotó: Forum Hungary

Gyurcsány Ferenc volt baloldali miniszterelnök elhíresült balatonőszödi beszéde és a 2006 őszén történt események sorozata a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik legnagyobb politikai, közéleti, emberi jogi botránya volt. A történteket a Megafilm dolgozta fel, az ElkXrtuk című krimi forgatási munkálatai nemrég zárultak le. A történet középpontjában egy fiatal lány, Réka áll, aki videókamerával veszi fel a körülötte történő eseményeket.

„A film arról szól, milyen hatással van a hatalmon lévő emberek helyzete az átlagemberek életére. Ez az egész világot érintő történet, nem számít, ki van hatalmon, vagy hogy merre vagy épp a világban. Ezt a filmet úgy kell megnézni, hogy az ember félreteszi az elfogultságát azzal kapcsolatban, ami akkor Magyarországon történt, mert ez időről időre más országokban is előfordul” – mondja Keith English rendező a produkció Facebook-oldalára nemrég feltöltött videóban.

Joseph M. Civitet a főszereplő, Réka karaktere fogta meg, mert az igazságért folytatott küzdelme lenyűgözte az operatőrt. „Szerintem az ő története nagyon fontos és érzelmekkel teli. Ez egy univerzális történet, magyar és univerzális egyszerre” – tette hozzá Civit.

A kulisszatitkokról a film főszereplőit is megkérdezték tegnap élőben a Facebookon. A Rékát alakító Bánovits Vivianne tizenhat, a bátyját, Attilát játszó Szőke Richárd tizenhárom éves volt, amikor kitörtek a zavargások.

Elmondták, sokat készültek a forgatásra, személyes történeteket, újságcikkeket és archív felvételeket kerestek, hogy minél jobban átélhessék a történteket. „Le voltam döbbenve, sokkolt, ami az emberekkel történt, ahogy megsérültek, és az agresszió, ami az utcákon megjelent, mély nyomot hagyott bennem” – mondta Bánovits. Szőke Richárd arról is beszélt, hogy a párja és barátai akkoriban kint voltak az utcán, és többen meg is sérültek, így ezekből az élményekből is tudott meríteni a forgatáson.

A színészek méltatták a nemzetközi stábot, különösen Joseph M. Civitet, aki szerintük fantasztikus képi világot teremtett, és rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy a felvételek tökéletesen sikerüljenek.

A film bemutatójának időpontja még nem nyilvános, de a főszereplők elárulták: hamarosan országszerte látható lesz a mozikban.

Kapcsolódó írásaink