Kultúra

Magyar vizsgafilm versenyez Cannes-ban

Cinéfondation szekció

Rudolf Olivér Fonica M–120 című diplomafilmjét is beválogatták a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál pályakezdők legjobb alkotásait felvonultató Cinéfondation programjába.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) tájékoztatása szerint az alkotás főhőse Áron, egy tíz éves kisfiú, aki az anyjával él egy ócska szálló egyik szobájában. „Egy kisfiú emlékfoszlányaiból felépülő világról, az ahhoz való ragaszkodásról és az első szerelemről szerettem volna filmet csinálni” – idézi az NFI közleménye Rudolf Olivért. A forgatókönyvet a rendező, Kocsányi András és Kungl Zsigmond közösen jegyzi, a főszerepet Kovács Kristóf amatőr színész játssza, a további szerepekben Keresztes Tamás, Kunert Mici és Botos Éva látható.

A Fonica M–120 operatőre Podányi Dániel. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation program a cannes-i fesztivál hivatalos válogatásának része, a benevezett 1835 alkotás közül tizenhét vizsgafilmet választottak ki. A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált július 6. és 17. között rendezik meg élőben, a Cinéfondation válogatás díjait július 15-én adja át a hat filmrendezőből álló zsűri.

Kapcsolódó írásaink