Kultúra

Líra, lant és rózsaillat

Méltó helyszínen, a késő reneszánsz stílusban épült sárospataki Rákóczi-várban kezdődött, s a várkert rózsalugasai tövében zárult az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál. A hagyományteremtő céllal induló világtalálkozó, mely a kortárs költészet népszerűsítésében kíván szerepet játszani, szerdán nyitotta meg kapuit, hogy szombat estig kínáljon irodalmi és zenei programokat Sárospatakon túl Északkelet-Magyarország számos településén, olyan határon átnyúló helyszíneket is érintve, mint Királyhelmec, Szatmárnémeti, Beregszász.

Líra, lant és rózsaillat
Vári Fábián László átveszi a Rimay nagydíjat
Fotó: MH

Az első ízben megrendezett fesztivál csütörtök reggel tudományos tanácskozással indult, a többi napokon azonban a programok javarészt a nagyközönséghez szóltak, a szervezők deklarált célja ugyanis az volt, hogy a kortárs költeményeket és azok szerzőit közelebb hozzák egymáshoz. Ezen elképzelés mentén zenei programokkal ötvözött író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások zajlottak több napon keresztül a határon túli településekkel párhuzamosan Szerencsen, Tokajban, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen, valamint – a fesztivál központjában – Sárospatakon.

A térségben ez idáig egyedülálló fesztiválra 15 idegen ajkú és 15 magyar anyanyelvű költő kapott meghívást, ugyanakkor a járványhelyzet okozta nehézségek miatt a külföldről érkezőknek csak egy része tudott megjelenni.

Alicja Maria Kuberska költő, író, műfordító, szerkesztő Lengyelország, míg Laura Garavaglia költő, műfordító, újságíró Olaszország képviseletében érkezett hazánkba. Koncepciójuknak megfelelően a szervezők egységként kívánták láttatni a kortárs magyar irodalmat, ezért az anyaország poétái mellett a Kárpátalján, a Partiumban, valamint a Felvidéken élő és alkotó költők is szerves részei voltak a kortárs verseket népszerűsítő világirodalmi vendégségnek. Jelen volt többek között Vári Fábián László, Hodossy Gyula, Tóth László, Mihályi Molnár László, Serfőző Simon, Fecske Csaba, Finta Éva, Oláh András, Halmosi Sándor, Vass Tibor, Kürti László, Marcsák Gergely.

A találkozó záróünnepsége a reneszánsz várkastély kertjében zajlott szombat este, melynek keretében átadták a fesztivál hivatalos elismeréseit is. Vári Fábián László Kossuth-díjas költő kapta meg az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál nagydíját, Serfőző Simon és Laura Garavaglia a Rimay János-díjat tudhatják magukénak, míg Tóth László és Alicja Maria Kuberska ezüstérmet vehetett át.

Világ, ideálmodva címmel erre az alkalomra összeállított antológiát is kiadtak a szervezők, melyet fellapozva a meghívott költők műveiből kaphatunk ízelítőt, bepillantást nyerve poétikai eszköztárukba, nyelvezetükbe. S hogy kortárs magyar költészetünk milyen gyökerekből táplálkozik, azt a Rimay verseskötet hivatott bizonyítani, amelyet ugyancsak erre az alkalomra állítottak össze abból a célból, hogy tisztelegjenek a nemzete iránt elkötelezett keresztény költő, prózaíró, politikus és diplomata hagyatéka előtt.

A reneszánsz egyik legjelentősebb – ám méltatlanul elfeledett – magyar költőjéről, Rimay Jánosról elnevezett fesztivál stílszerűen középkori programokkal zárult, ahol Béke Csaba lantművész idézte meg a kor zenei világát és hangulatát.


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom