Kultúra

Az újrakezdés évada öt bemutatóval vár

Új magyar zenedráma és a Jekyll & Hyde kőszínházi premierje a Budapesti Operettszínházban

Az elmúlt másfél évben ki nem játszott előadásokkal, a pandémia miatt elmaradt premierekkel, de új magyar ősbemutatóval is várja közönségét a Budapesti Operettszínház a 2021/2022-es évadban.

Az újrakezdés évada öt bemutatóval vár
Szulák Andrea, Szilágyi Enikő és Siménfalvy Ágota a Nine-ból adnak ízelítőt
Fotó: MH/Purger Tamás

„Sikerült egyben tartani a társulatot és a szerződéses művészeknek is biztosítani a megélhetést” – hangsúlyozta Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a teátrum évadismertető sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az elmúlt csonka évad után szep­tembertől szeretnék törleszteni az adósságaikat mind a bérletes előadások, mind az új produkciók terén. A főigazgató külön köszönetét fejezte ki a színház közönségének türelméért és bizalmáért, azért hogy az elmúlt időszakban is kitartottak a teátrum mellett.

Kiss-B. Atilla egyúttal bemutatta a Budapesti Operettszínház vezetőségének két új tagját, Gulyás Richárd ügyvezető igazgatót és Vincze Balázs művészeti vezetőt. Emellett kiemelte a társulat azon tagjait, akiket a közelmúltban tüntettek ki: például Földes Tamást, aki Kaszás Attila- és Homonnay Zsoltot, aki Jászai Mari-díjat kapott.

Azt is bejelentette, a járvány miatt megszakadt ugyan, de immár folytatódhat a Dolhai Attila és Cári Tibor musicaljéből készülő Szétszakítottak című zenés film forgatása, az Arany Pálma díjas Iványi Marcell rendezésében. A projekt a Nemzeti Filmintézet ősszel indított, színházak és filmesek együttműködését elősegítő pályázatán nyert támogatást.

A főigazgató elmondta, öt bemutatót tervez a következő évadban a teátrum. Az idei szezon utolsó premierje június 25-én a Hegedűs a háztetőn lesz, amelyet aztán júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is játszanak, majd novemberben újra behozzák a teátrumba. A 2021/2022-es évadot ugyanakkor a tavaszról őszre halasztott Nine/Kilenc című musical premierjével nyitják szeptember 24-én.

A Fellini klasszikusán, a 8 és 1/2-en alapuló darabról – amelyből Arthur Kopit és Maury Yeston írt Broadway-musicalt (ebből készült a Daniel Day Lewis főszereplésével forgatott azonos című film is) – Balázs Zoltán rendező elárulta, koncepciójának egyik legfontosabb része a Fellini-féle szellemi örökség, az előadás titka pedig magában a társulatban rejlik.

Az újrakezdés évadának első operettbemutatója Lehár Ferenc már operai szintű, Puccinit idéző remekműve, A mosoly országa lesz. A darabot a világhírű angol operarendező, Stephen Medcalf álmodta színpadra a díszlettervező Túri Erzsébet és a látvány-, illetve világítástervező Somfai Péter segítségével, akik misztikus és összetett látványvilágúnak jellemezték az előadást.

Ezt követve új magyar zenedrámát köszönthetnek a nézők a Nagymező utcai teátrumban. Choderlos de Laclos 1782-es levélregénye alapján Kiss Csaba, Kovács Adrián és Müller Péter Sziámi írtak darabot, amely a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján mind koncepcióban, mind zenében rendkívül izgalmasnak és szenvedélyesnek ígérkezik. Az ősbemutató időpontja 2022. január vége.

A musicalrajongók azonban minden bizonnyal a jövő tavaszt várják majd a legjobban, hiszen áprilisban érkezik meg a Budapesti Operettszínház színpadára Frank Wildhorn, Leslie Bricusse és Steve Cudden világsikerű musicalje, a Jekyll & Hyde. A Robert Louis Stevenson regényéből készült darabot és slágereit a magyar közönség is jól ismeri, hiszen nagyobb megszakításokkal húsz éve játsszák már hazánkban, ám kőszínházban repertoár-előadásként még sosem mutatták be. Vincze Balázs rendező, mint elmondta, hiteles és vagány előadást tervez létrehozni.

Kapcsolódó írásaink

Sikerdarab az újranyitásra

ĀMegkezdődott a Nine próbafolyamata a Budapesti Operettszínházban: Balázs Zoltán rendezi a Fellini-adaptációt