Kultúra

Átadták az állami művészeti díjakat a Pesti Vigadóban

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kedden ünnepélyes keretek között átadta a március 15. alkalmából odaítélt művészeti díjakat a Pesti Vigadó Dísztermében.

Átadták az állami művészeti díjakat a Pesti Vigadóban
Szigeti Ferenc (b), Kiss Zoltán Zéro (b2), Gidófalvy Attila (b3), Kocsándi Miklós (j3), és Takács Tamás (j2), a Karthago együttes zenekar tagjai, miután átvették a Máté Péter-díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A magyar kultúra ősi gyökerekből táplálkozik: a történelem során nagyon sokféle nép, népcsoport csapódott a magyarsághoz és mindenki hozta a saját gyökereit, motívumait, dallamait, ábrázolásmódját, életszemléletét. Ebből alakult ki az évszázadok folyamán a semmihez sem hasonlítható, egyedi, magyar kultúra - mondta az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-járvány miatt mostanra halasztott díjátadó ünnepségen.

Kásler Miklós beszédében úgy fogalmazott, hogy 1848. március 15-ével eljött az a pillanat, amikor egy vértelen, törvényes, alkotmányos forradalom során, a világtörténelemben páratlan módon, a nemzetnek egy rétege feladta az előjogait azért, hogy a többi embert felemelhesse.

„Március 15. ilyen értelemben a magyar nemzet születésnapja, és ebben a kultúra nagy mestereinek rendkívüli szerepe volt” - hangsúlyozta a miniszter.

Kásler Miklós a magyar nemzet és a kormány nevében köszönetet mondott a kitüntetetteknek munkájukért, kiemelve, hogy a díjazottak a mostani korok példaképei.

A köszöntőt követően Kásler Miklós és Fekete Péter átadta a március 15. alkalmából odaítélt Harangozó Gyula-, Máté Péter-, Liszt Ferenc-, Erkel Ferenc-, Blattner Géza-, Jászai Mari-, Herczeg Ferenc-, József Attila-, Táncsics Mihály-, Márai Sándor-, Munkácsy Mihály-, Ferenczy Noémi-, Balogh Rudolf-, Sára Sándor- és Balázs Béla-díjakat, valamint a Pro Cultura Hungarica elismeréseket.

Rétvári: A teljesítmény kultúrája teheti naggyá Magyarországot

A teljesítmény kultúrája teheti naggyá Magyarországot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Rétvári Bence a Pesti Vigadóban, a március 15. alkalmából odaítélt állami kitüntetések átadásán úgy fogalmazott, az alaptörvény is rögzíti, hogy értékteremtő munkán alapul Magyarország gazdasága, s ebben a díjazottak példát mutatnak a saját közösségüknek.

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy nemcsak a díjazottak teljesítményét ünneplik ezen a napon, hanem azt is, hogy a vakcinákkal sikerült legyőzni a járvány harmadik hullámát, megtartható az ünnepség, szemben a világ számtalan országával, ahol még sok korlátozás van érvényben. Hangsúlyozta: az elismerésben részesülők hosszú és kitartó munkával érdemelték ki a kitüntetésüket, ezzel tették Magyarországot is nagyobbá. Sok kiváló ember teljesítményéből lehet egy nemzet teljesítménye figyelemre méltó, mások irigységét is kiváltó - fűzte hozzá.

Áldozat nélkül nincs teljesítmény és nincs eredmény - mondta Rétvári Bence, aki szerint fontos ennek az összefüggésnek a tudatosítása, mert sokan gondolják azt, hogy teljesítmény nélkül is ugyanaz jár nekik, mint azoknak, akik akár egy egész életet végigdolgoztak, vagy korán kelve és későn fekve jutottak előbbre.

Volt egy olyan 40 éves korszak Magyarország történelmében - amelyen már 30 éve túl vagyunk -, amikor rossz szemmel néztek azokra, akik ki akartak tűnni a többiek közül - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, abban az időben "a szürke volt a legtrendibb szín, amelyik nem a többletteljesítményre, nem a nagyobb teljesítményre ösztönözte az embereket, hanem arra, hogy senki se lógjon ki a többi közül".

Rétvári Bence - utalva az elismerésben részesülők munkásságára - azt mondta: minden teljesítmény lemondással is jár, legyen az művészeti, tudományos, közösségi vagy sporttevékenység. Kiemelte: a díjazottak nem az önérdeket nézték, hanem a közösség szolgálatát, ezt jelképezi az elismerésük is.

Kapcsolódó írásaink

„Nagy céljaink vannak az Eb-n”

ĀSzalai Attila: Meg fogjuk mutatni, hogy mi is jó minőséget képviselünk - Bravúrra van szükség ma a este a magyar fiúktól, minden helyzet és gól ajándék