Kultúra

Válogatás a Kecskemétfilm munkáiból

Augusztusban kezdődik a KAFF

Az ötvenéves Kecskemétfilm munkáiból is látható lesz válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) augusztus 11. és 15. között és kiállítás is nyílik a Kecskeméti Rajzfilmstúdió ötven évének történetéről – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a közelmúltban elkészültek a Toldi-epizódok, a Kecskemétfilm jövőbeli tervei között pedig szerepel a Kecskeméti Neumann János Egyetemen animátorképzés indítása a MOME közreműködésével, és létre kívánja hozni a Magyar Animáció Háza Múzeumot Kecskeméten. A Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója 1971 nyarán alakult meg Kecskeméten az idén nyolcvanéves Mikulás Ferenc irányításával, aki azóta is a stúdió vezetője.

A kecskemétiek első nagy sikere a Szabó Szabolcs rendezte Vízipók-csodapók sorozat volt, majd a Magyar népmesék több évada következett Jankovics Marcell vezetésével. A Mesék Mátyás királyról 1985-ben készült el. . A rendszerváltás után 35 munkatárs privatizálta a stúdiót és így 1993-ban megalakult a Kecskemétfilm Kft., ahol az ezredforduló után a 3D-s filmek készítése is megkezdődött.

Kapcsolódó írásaink