Kultúra

Megújul a somlói vár a Nemzeti Várprogramban

A sümegi épületegyüttes, Nagyvázsony, valamint a várpalotai kastély is sorra kerül

Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban. A beruházás alapkövét pénteken tették le. A várban helyreállítják a belső kaput, az egykori gyilokjárót, és ingyenesen látogatható kiállítást rendeznek be.

Megújul a somlói vár a Nemzeti Várprogramban
Helyreállítják a belső járószintet, a válaszfalakat, és kiépítik a vízelvezetést is a műemlékben
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A somlói vár növekvő turisztikai vonzereje révén hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken, amikor letették a beruházás alapkövét. György István az MTI tudósítása szerint közölte: a programnak köszönhetően országszerte harminc kiemelt műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg és gazdagodik új funkciókkal, a somlói várra 317,5 millió forintot fordítanak.

A cél, hogy a fejlesztés révén sokak számára vonzerőt jelentő funkcióval gazdagodjanak a történelmi épületek, turisztikai kínálatot nyújtsanak minden korosztály számára.

Örvendetesnek nevezte, hogy a kormány jó járványkezelési stratégiájának köszönhetően kedvezően alakul a helyzet, így másfél hónappal megelőztük Európa más országait a nyitásban, ami a turizmusra is előnyös hatással van. Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a somlói várban helyreállítják majd egyebek mellett a vár belső kapuját, az egykori gyilokjárót, ingyenesen látogatható kiállítást rendeznek be. A fejlesztés részeként feltárják a falakon lévő nyílásokat, helyreállítják a belső járószintet, a válaszfalakat és ajtókat rekonstruálják, burkolattal látják el az udvart, kiépítik a vízelvezetést, és zöldfelületet alakítanak ki.

Veszprém megyében megújult formában várja majd a látogatókat a sümegi vár és a püspöki palota, a nagyvázsonyi vár, valamint a várpalotai kastély is.

Kovács Zoltán, a térség fideszes ország- gyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a megújuló somlói vár – az ország legkisebb, de borai miatt legkülönlegesebb borvidékének számító somlói borvidék mellett – tovább növeli a környék vonzerejét.

Kapcsolódó írásaink

Az illatok múzeuma

ĀA pannonhalmi kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést, a megnyitón Gulyás Gergely is részt vett