Kultúra

Egyházművészeti kiállítás Nagyváradon

A magyar állam támogatta a rekonstrukciót

Egyházművészeti kiállítással nyitotta meg kapuit a még felújítás alatt álló nagyváradi római katolikus püspöki palota szombaton.

A palota tulajdonjogát nyolc év pereskedés után, 2004-ben kapta vissza az egyház, ám 15 évet kellett várnia, míg birtokba vehette az épületet. A püspökség a magyar állam támogatásával látott neki az épület felújításának, miután úgy alakították a romániai feltételeket, hogy EU-támogatásra nem pályázhatott. Ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megemlítette: az elmúlt évszázad viharainak a túlélését mutatja, hogy a püspöki palota egyik épületrésze visszakapta régi fényét.

A kiállítás az egyházmegye vallásos festészeti és portrétárának legjelentősebb darabjait mutatja be. Emellett az egyház liturgikus ötvösgyűjteménye és a 18–19. századi egyházi textil­gyűjteményének egy része válik láthatóvá. A látogatók bepillanthatnak Ferenc József és Erzsébet királyné váradi lakosztályába is. Az épület földszintjén az év második felében nyílik emlékkiállítás Szent László királyról. A palota Franz Anton Hillebrandt tervei alapján épült.

Kapcsolódó írásaink

A Festetics-kódextől Częstochowáig

ĀA Pálosok rendtörténeti kiállítás alapinformációkkal és érdekességekkel szolgál azoknak, akik kevés vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a szerzetesekről

Százötven év a grafika bűvöletében

ĀAugusztus 15-ig tekinthető meg az újranyílt Szépművészeti Múzeum új időszaki kiállítása – Leonardo, Raffaello, Dürer és Miró ritkán látható remekműveiből nyílt tárlat