Kultúra

André Ferenc és Czakó Zsófia kapta a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

Bejelentették a nyertesek nevét

A várakozáson felüli, 81 pályázat érkezett az idén először meghirdetett Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjra, amelyet Czakó Zsófia és André Ferenc nyert el első alkalommal.

Az elismeréssel két–két millió forint jár. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a negyvenedik évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. André Ferenc 1992-ben született Csíkszeredában, költő, slammer, műfordító, szerkesztő, irodalomszervező, eddig két kötete jelent meg.

A Kepler könyve című munkatervével pályázott, amely a tájékoztató szerint „játékba hozza” Madách Imre Az ember tragédiája című művét. Czakó Zsófia 1987-ben született Győrben, első kötete, a Nagypénteken nem illik kertészkedni a Scolar Kiadónál jelent meg 2019-ben. Szívhang című regényterve részben egy vidéki kórház női patológiai osztályán játszódik. Az ösztöndíj első évére felkért zsűri, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina döntése nyomán a díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a tizedik születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Kapcsolódó írásaink

Jövőre megduplázódhat a kutatók ösztöndíja

ĀAz Országgyűlés egyetértésével a kormány újabb lépést tehet a tudományos kutatói kiválóság támogatása, a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében - hangsúlyozta Bódis József