Kultúra

Pilinszky, Csoóri és Róma

Magyar írók kapcsolata az örök várossal

Élő irodalmi esteket közvetít a Római Magyar Akadémia. Lanczkor Gábor költő, Bánki Éva író, irodalomtörténész, Pál Dániel Levente költő, műfordító és Vecsei H. Miklós színművész idézik fel római emlékeiket június 16-án, majd másnap beszélgetnek Pilinszky János Rómában töltött időszakáról Juhász Anna közreműködésével.

A Római Magyar Akadémia idei első élő irodalmi estjének vendégei Juhász Anna irodalmár, a Pilinszky100 sorozat főszervezője moderálásával mutatják be római élményeiket és azt a láthatatlan, de bennük élő szellemi kapcsolatot, amellyel Nemes Nagy Ágnes, Jékely Zoltán, Weöres Sándor vagy az idén száz éve született Pilinszky János munkásságához kötődnek. A Collegium Hungaricum közleménye szerint a beszélgetés résztvevői többek közt azt kutatják, miképp kapcsolódik össze csaknem hat évtized távlatából színművész és író, milyen versei születtek 1947 telén Pilinszky Jánosnak Rómában, valamint, hogy ki volt Toldalagi Pál.

Bánki Éva itáliai élményeit mutatja be az esten, míg Lanczkor Gábor és Pál Dániel Levente saját verseiket olvassák fel. Vecsei H. Miklós színművész a napokban bemutatott Csoóri Sándor-előadását is megidézi, hisz Csoóri szintén többször vendégeskedett az olasz fővárosban.

Másnap, június 17-én, csütörtökön Juhász Anna, a Pilinszky100 centenáriumi sorozat háziasszonya, tizenkettedik estjével Rómából jelentkezik be vendégeivel, és idézik fel a költő ott született verseit, ösztöndíjas éveit. A június 17-i beszélgetést az érdeklődők a Facebookon online is követhetik.

Kapcsolódó írásaink

A remény jelképe

ĀA szeptemberben kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő kiállítással nyitott újra a Római Magyar Akadémia több mint fél év után

Otthon a Falconieri-palota falai közt

ĀKudar Gábor, a Római Magyar Akadémia igazgatója: A megújulást jelentő rendszerváltozás emléke előtt tisztelgő kiállítás méltó jelképe és kiindulópontja az olaszországi magyar kulturális élet újjászületésének