Kultúra

A német barokk vendégeskedik Vácott július elején

Idén is megrendezik a Régi Zenei Napokat: páratlan kínálattal, az 1727 óta először hallható Stölzel Passióval és Zenei Kalandtáborral készülnek a programszervezők

A német barokk áll a 37. Régi Zenei Napok középpontjában idén, amelyet július 3. és 10. között rendeznek meg Vácott és a gödöllői királyi kastélyban.

A német barokk vendégeskedik Vácott július elején
Különleges hangversenyekkel és mesterkurzusokkal várják az érdeklődőket
Fotó: MH/Purger Tamás

„A pandémiás időszakban a művészeink, alkotóink nem a lábukat lógatták, hanem dolgoztak. Kettős munkájuk volt: egyrészt segítettek fenntartani az emberek lelki egyensúlyát, másrészt példát mutattak az online lehetőségek kiaknázásával. Mindennek az eredménye most jelenik meg, amikor nyithatunk, hiszen újabb és újabb produkciókkal tudnak előállni. Az elmúlt tizenöt hónapban a művészek előkészültek arra, hogy átvegyék a stafétát az orvosoktól és rendvédelmi dolgozóktól” – hangsúlyozta Fekete Péter (képünkön), az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a 37. Régi Zenei Napok tegnapi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy az online kultúrafogyasztás ideje lejárt, most ki kell mozdulni az otthonokból.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője, karmestere ismertette a programot. „Nagy öröm, hogy minden eddiginél gazdagabb programot kínálhatunk az érdeklődőknek” – emelte ki. Bejelentette azt is, hogy idén a német barokk áll a rendezvény fókuszában, és megjegyezte: jövőre a francia barokkra fognak koncentrálni a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben.

Vashegyi elmondta, hogy idén páratlan koncertkínálattal és a hagyományokhoz híven historikus zenei mesterkurzusokkal várják az érdeklődőket. Felhívta a figyelmet, hogy a nyitókoncerten 1727 óta először lesz hallható Stölzel Passiója. A 18. századi különlegesség az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus tolmácsolásában hangzik majd el.

Bemutatta az idén mesterkurzust tartó vendégprofesszorokat is, akik közül kiemelte Elisabeth Scholl énekművészt, Simon Standage hegedűművészt és az amerikai Malcolm Bilsont, aki a fortepiano mestere. Az is kiderült, idén nemcsak Vácott, hanem a Gödöllői Királyi Kastélyban is lesznek hangversenyek: július 5-én és 7-én itt adnak koncertet a mesterkurzusok tanárai és növendékeik.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a mesterkurzusok mellett meghirdetik a felső tagozatosoknak, illetve középiskolásoknak szóló Zenei Kalandtábort, a pedagógusoknak pedig régizenei továbbképzést szerveznek.

Szamosi rendhagyó programokra is felhívta a figyelmet: július 4-én Találkozások címmel rendeznek szabadtéri zenei estet a Duna-parton, július 6-án pedig Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője szervezésében Zenés irodalmi szurkapiszkán vehetünk részt. Utóbbiról a műsorvezető elárulta, hogy a Ha Bach és Händel találkoztak volna… 1747-ben című német komédiát láthatjuk majd Szabó Sipos Barnabás és Kautzky Armand előadásában.

A sajtótájékoztatón ismertették a Filharmónia Magyarország háromalkalmas Unikum-bérletének évadát is, amelynek középpontjában művésznők állnak. Végül Szamosi Szabolcs még arra is felhívta a figyelmet, augusztus 7-én rendezik meg harmadjára a nagy sikerű Orgonák éjszakáját.

Kapcsolódó írásaink

A Festetics-kódextől Częstochowáig

ĀA Pálosok rendtörténeti kiállítás alapinformációkkal és érdekességekkel szolgál azoknak, akik kevés vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a szerzetesekről