Kultúra

Szecesszió a középpontban

Az idei világnapon az állatábrázolásokra fókuszálnak a szervezők

Belvárosi és épületfelfedező sétákkal, állatkerti és múzeumi programokkal várják az érdeklődőket a szecesszió világnapján Budapest több pontján, a Ráth György-villában és a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Szecesszió a középpontban
A Ráth György-villában változatos programokkal várják az érdeklődőket
Fotó: MH

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év júniusában. A világnap ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a részt vevő intézmények programjaikkal. Idén a szecessziós állatábrázolás kerül a középpontba.

A programokat Budapest több pontján, a Ráth György-villában és a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartják meg. Az Iparművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló eseményeken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az állatkertben szecessziós épületfelfedező sétán, az Iparművészeti Múzeum munkatársával körsétán vehetnek részt a látogatók, emellett kézműves családi workshop és ékszerkészítés is szerepel a programok között. A Ráth György-villában interaktív workshopot szerveznek Állatábrázolások szimbolikája a századforduló művészetében címmel, vala­mint tárlatvezetést is tartanak a villa kiállításának állatalakos műtárgyaira fókuszálva.

A kertben Apródok állatos műhelye címmel gyerekeknek rendeznek kézműves, múzeumpedagógiai workshopot. A részletes program a www.imm.hu/wand2021 oldalon olvasható.

Kapcsolódó írásaink

Élő és gyönyörű

ĀPál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas népzenész: Az anyaországról is el lehet mondani, hogy egyre több a fiatal, képzett muzsikus, aki megél a hivatásából