Kultúra

Több mint egymilliót érő Gárdonyi- és Jókai-kötet

Karinthyra licitáltak a legtöbben

Gárdonyi Géza és Jókai Mór dedikált kötetei is egymillió forintnál magasabb áron keltek el az Antikvarium.hu tizenharmadik tematikus online könyvaukcióján, amelynek során a kétszázhuszonhárom tételből tizenhét jutott kétszázezer forint fölé.

Több mint egymilliót érő Gárdonyi- és Jókai-kötet
Jókai Mór
Fotó: Wikipedia

Az árverés május 20-án indult, és tíz napon át tartott volna, de a netes szolgáltató technikai karbantartása miatt az Antikvarium.hu június 6-ig meghosszabbította azt. A szegedi központú cég tájékoztatása szerint az utolsó órákban került az élre Gárdonyi Géza Szunyoghy Miatyánkja című regényének dedikált példánya. Gárdonyi kötetei csak nagyon ritkán bukkannak fel árveréseken, a kései regény Dobai János számára dedikált darabjáért 1,1 millió forintot ajánlott a nyertes licitáló. Jókai Mór Erdély aranykora című regénye az író kézjegyével 1,05 millió forinton zárt.

A legmagasabb áron szinte végig József Attila Külvárosi Éj című verseskötetének egyedi autográf bejegyzéssel ellátott példánya szerepelt, végül a harmadik legmagasabb összegért, kilencszáz ezer forintért került új tulajdonoshoz. Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egy korabeli példányára licitáltak a legtöbben: a Vértes Marcell rajzaival illusztrált kötet végül 600 101 forintos árat ért el.

Kapcsolódó írásaink