Kultúra

Bakócz Tamás érsekre emlékeztek Esztergomban

Az értékek bemutatása ma is felelősség

Bakócz Tamás halálának 500. évfordulójára rendeztek emléknapot szombaton Esztergomban. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a rendezvényen úgy fogalmazott: az esztergomi érsek abban a világban halt meg, amelyben megszületett, nem érte meg a középkori Magyarország bukását.

„Csoda, hogy 150 év után vissza lehetett térni Esztergomba, hiszen a városból a török 11 ezer embert evakuált. Még további 100 év kellett, hogy az érseki központ régi fényének visszaállítására tett erőfeszítések révbe érjenek – mondta köszöntőjében Erdő Péter bíboros, majd hozzátette – a mi mai felelősségünk Esztergom érté­keinek bemutatása, hogy a térség egyik kulturális és vallási központja legyen”.

Az emléknapon Horváth Richárd történész és Török Csaba, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója tartott előadást a Bakócz Tamás pályáját, életét befolyásoló személyekről és történelmi körülményekről, majd Szakonyi Károly író méltatta Tóth-Máthé Miklóst, a Nagyrahivatott című mű szerzőjét.

Az alkotást nyolc éve állította színpadra az Esztergomi Várszínház. A mostani emléknapon első alkalommal vetítették le a történelmi dráma alapján készült tévéjátékot, amelyet többek között a Bakócz-kápolnában, a Bazilikában és a Várhegyen forgattak Horányi László főszereplésével.

Kapcsolódó írásaink

Michelangelo Pietàja és Liberius álma

ĀA Dante, majd Petrarca, később Stendhal által megörökített nevezetes egyháztörténeti séta Rómában a Szent Péter-bazilikától a Falakon kívüli Szent Pál-templomig