Kultúra

Szidiropulosz Archimédesz kapta a Szent István-díjat

Szidiropulosz Archimédesz szociológus, a Trianon Kutatóintézet alapító elnöke, a Trianoni Szemle folyóirat alapító főszerkesztője kapta szombaton a Szent István-díjat. Az esztergomi díjátadón az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a görög származású szociológusnak abban is jelentős szerepe volt, hogy ma már nem tabutéma Trianon.

Szidiropulosz Archimédesz kapta a Szent István-díjat
A Szent István-díjal kitüntetett görög származású Szidiropulosz Archimédesz szociológus, a Trianon Kutatóintézet alapító elnöke, a Trianoni Szemle folyóirat alapító főszerkesztője (k), miután átvette az elismerés díszoklevelét Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárától (j), balról a díjátadó Bihari-Győri Vivien, a díjat alapító család tagja az elismerés ünnepélyes átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma koronatermében 2021. június 5-én. A háttérben jobbról id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rétvári Bence a rendezvényen elmondta, mind a Trianon Kutatóintézet, mind pedig a Trianoni Szemle folyóirat hozzájárul ahhoz, hogy június 4-én a nemzeti összetartozás napját ünnepelhetjük.

Emlékeztetett, hogy a kitüntetett az eddigi tevékenységéért megkapta a Rendületlenül diplomát, a Teleki Pál-érdemérmet, a Honvédelemért cím polgári fokozatát és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, ma is sokakat foglalkoztat, hogy mi vezetett a 101 évvel és egy nappal ezelőtt történt trianoni tragédiához. Szidiropulosz Archimédesz tudományos munkája éppen ennek megértésében segít bennünket - fűzte hozzá az államtitkár.

Elmondta azt is, a nemzet újraegyesítésében fontos lépés volt a kettős állampolgárság bevezetése, aminek révén több mint egymillióan tudtak újra - közjogi formában - a magyarsághoz csatlakozni.

„Minden ország vezetésének tehát elsődleges feladata, hogy mindig megvédje a saját hazáját, s ebben sokat segítenek ezek az iratok, ezek a tanulmányok, ez a feltáró munka” - méltatta az államtitkár a díjazottat.

Rétvári Bence kiemelte, száz évvel később is tanulság, hogy békés körülmények között is a nemzeti érdek kell, hogy az első legyen. „Mindig akkor tudtunk előre lépni, akkor tudtuk a saját teljesítményünket megvédeni, amikor magunkban, a magyar emberekben, a saját erőnkben és a saját teljesítményünkben bíztunk” - fogalmazott.

A 2021-ben tizenkilencedik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása; a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.

A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, a Körzeti Televízió Esztergom vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, a kulturális örökség védelmére. A díjjal elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, birtokosai között van Nemeskürty István, Makovecz Imre, a Püski házaspár, Tőkés László és Kallós Zoltán is.

Kapcsolódó írásaink