Kultúra

Befejeződött az Úri utca 72. felújítása

Az épület új központnak ad otthont, amely a világ élvonalába tartozó professzorokat hívhat meg és láthat vendégül Budapesten

Befejeződött az Úri utca 72. alatt található sarokház rekonstrukciója. A Várnegyed egyik ikonikus ingatlanát néhány éve vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank alapítványa. Az épület egy új központnak ad otthont, amely a világ élvonalába tartozó professzorokat hívhat meg és láthat vendégül Budapesten.

Befejeződött az Úri utca 72. felújítása
A bejárást Csizmadia Norbert kuratóriumi elnök és Bánkuty Tamás igazgató nyitotta meg
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A budai Várnegyed egyik ikonikus saroképülete hosszú ideje üresen állt, állapota rohamosan romlott. Néhány éve a Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) megvásárolta az ingatlant, és megkezdte rekonstrukcióját. A gazdag múltra visszatekintő épület egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a feltételezések szerint volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború során búvóhely, és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta.

„A Magyar Nemzeti Bank és az Úri utca 72. közös története 1936-ban kezdődött, amikor a jegybank akkori alelnöke megvásárolta, és a pincében aranytrezort, illetve koronatrezort alakítottak ki. A II. világháború után a Nemzeti Bank az épületet egyszer már újjáépítette, és 2015-ben a jegybank alapítványa vásárolta meg a borzasztó állapotban lévő, omladozó sarokházat, ami akkor már tíz éve üresen állt. Most, a felújítás után, az alapítvány újra át tudja adni a tudománynak és a közösségnek” – mondta a Magyar Hírlapnak Bánkuty Tamás, az Alapítvány igazgatója a rekonstruált épület tegnapi sajtóbejárásán.

Oroszlány Miklós építész a helyszínen arról beszélt, hogy több korszakot is el lehet különíteni, amelyek lényegesen meghatározták az épület mostani kinézetét. „Az egyik a késő barokk időszak, amikor a történeti épület kialakult, de hányattatott sorsa miatt nagyon kevés emlék maradt ránk. A másik ilyen jelentős időszak az 1939-40-es évek. Komoly átalakítást végeztek a házon: a pincelejáratot felújították, bővítették, és becsatornázták az épületet” – magyarázta az építész.

Objektum doboz

Az építész arról is beszélt, a háborúban a házat szinte a földszintig lebombázták, aztán a rekonstrukció során leegyszerűsítették architektúráját, utána pedig lakásokat alakítottak ki benne. „Amikor elkezdtünk vele foglalkozni, két alapelv volt. Az egyik, hogy az Úri utcai részt, amiről fotódokumentáció volt, késő barokk kori tagozatokkal és kőkeretes ablakokkal állítsuk helyre. A sétány felőli részről kevés fotó maradt fenn, sokszor átszabták, itt az volt a cél, hogy a különböző korok lenyomata látszódjon” – tette hozzá.

A többéves előkészítés és kétéves rekonstrukció eredményeként oktatási-tudományos funkciót lát el az épület, amely a PADME szerteágazó tevékenységének ad majd helyet, valamint egy új, a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ kezdi meg benne működését.

A Neumann János Egyetem Szenátusa május első napjaiban hagyta jóvá a Centre For Long-term Sustainability (központ a hosszú távú fenntarthatóságért) létrehozását, amely speciális kutatási- és ösztöndíjprogramot indít együttműködésben akadémiai és szakmai partnereivel. A program célja a fenntarthatóság témájában kimagasló eredményeikkel, publikációikkal nemzetközi hatást kiváltó hazai és külföldi kutatók munkájának ösztönzése, illetve összekapcsolása a magyar tudományos élettel. Emellett a felújított ház közösségi tevékenységeknek is otthona lesz.

„Szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni az épületet. Épületsétákat, gyerekprogramokat szervezünk a szobor köré, és az emeleten minden héten könyvbemutatókat fogunk tartani” – magyarázta lapunknak Bánkuty Tamás.

Az Úri utca 72. alatt található sarokház felújításával a jegybank alapítványa már a Várnegyed második ikonikus épületét rekonstruálja és adja át a tudományos élet számára.

Kapcsolódó írásaink

Újrainduló kulturális élet

ĀSzázhuszonöt párna a Műcsarnok lépcsőin – Nyit az Uránia – Kiállítás a Várnegyedben:izgalmas tárlaton mutatják be a budai Vár századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit

Rommá lövetésektől az újjáépítésekig

ĀA Pesti Vigadó zárvatartásainak története kapcsán olyan dokumentumok, képek, tárgyak és történetek is bemutathatókká váltak, amelyeket amúgy nem ismerhetne meg a közönség