Kultúra

Mozarttól Puskásig

Színházi hajójárattal, korábbi kapunyitással és járatsűrítésekkel készül a közönség fogadására a Margitszigeti. Budapest legnagyobb szabadtéri színpadának igazgatója, Bán Teodóra a teátrum az évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, megbecsülik, hogy végre együtt lehetnek a közönséggel.

Mozarttól Puskásig
Színházi hajójárattal, korábbi kapunyitással és járatsűrítésekkel készül a közönség fogadására a Margitszigeti. Budapest legnagyobb szabadtéri színpadának igazgatója, Bán Teodóra a teátrum tegnapi évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, megbecsülik, hogy végre együtt lehetnek a közönséggel
Fotó: MH/Purger Tamás

A nemzeti összetartozás napjának előestéjén, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Bartók Táncegyüttes közös produkciójával, a Magyar hősök, csaták és szerelmek elnevezésű gálával nyit meg a Margitszigeti Színház, amely idén rendhagyó módon egészen szeptember végéig várja a közönséget. Amint azt Bán Teodóra, a teátrum ügyvezetője elmondta, az évad négy hónapjában összesen negyven nagyszínpadi előadást: opera-, balett- és musicalbemutatókat, komoly- és könnyűzenei koncerteket tartanak, valamint ingyenes családi programokkal, irodalmi sétákkal, illetve kiállításokkal is készülnek. „Régen készülünk erre a pilllanatra„ – hangsúlyozta Bán, hozzátéve, hogy a sok, négy fal között töltött hónap után különösen felemelő a Margitsziget által nyújtott szabadság érzése. Azt is kiemelte, hogy a Szabadtéri „mindenki színháza, céljuk megteremteni a lehetőséget arra, hogy „virágozzék a kultúra”.

A nyár produkcióiba betekintést nyújtó, azokat ismertető sajtótájékoztatón a Margitszigeten fellépő társulatok képviselői is jelen voltak. Zsuráfszky Zoltán, a Nemzeti Tánegyüttes Kossuth-díjas rendező-koreográfusa kiemelte, megtiszteltetés a nyitóelőadást adni a közönségnek. Mint kiderült, az emlékest folyamán „végigszaladnak a történelmen, minden fontos pillanatot a tánc nyelvén megörökítve„, összesen nyolcvan-százan is táncolnak majd a színpadon.

Bán Teodóra, a teátrum ügyvezetője
Bán Teodóra, a teátrum ügyvezetője
Fotó: MH/Purger Tamás

Ezt követően szombaton indul a teátrum klasszikus zenei sorozata a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével. Herboly Domonkos főigazgató kiemelte, az együttes immár tíz éve vendégszerepel a Margitszigeten, együttműködésük még Kocsis Zoltán igazgatása idejére nyúlik vissza. Hozzátette: mind a zenekar, mind a Nemzeti Énekkar nagyon szereti a Szabadtéri hangulatát, jutalomjátéknak tekintik a fellépést. A komolyzenei kínálat folytatásában júniusban Calixto Bieito rendezésében Bizet Carmen című operáját a Magyar Állami Operaház mutatja be izgalmas, új felfogásban. Bán Teodóra elmondta, hogy az évfordulós szerzők, Verdi és Mozart is kiemelt figyelmet kap: júliusban az Óbudai Danubia Zenekar Amadeus filmzenei estje, illetve Verdi-operagála várja a klasszikus zene szerelmeseit. Augusztus 20-án pedig a tavaly nagy sikerrel bemutatott, Vidnyánszky rendezte Bánk bánt tűzik műsorra.

Amint arról lapunkban már beszámoltunk, a Margitszigeten lesz a Puskás, a musical szabadtéri premierje. A műfaj kedvelői ezen kívül a Budapesti Operettszínház előadásában a Hegedűs a háztetőnt, a Nikola Tesla – Végtelen energia című darabot, illetve a Vígszínház produkcióját, a Kabarét tekinthetik meg nyáron a Margitszigeten. Utóbbi a kényszerű zárvatartás után a teátrum társulatának első, közönség előtti előadása lesz. Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója kiemelte, azon túl, hogy végre nézők előtt játszhatnak, a százhuszonöt éves színház első alkalommal lép fel a szabadtéri színpadon, így ez duplán ünnepi pillanat számukra. Béres Attila rendezésében Masteroff–Kander–Ebb klasszikusa július 9-én és 10-én lesz látható.

A sajtótájékoztatón kitértek arra, hogy Grand Opening – Összefogás címmel a hétvégén országosan tizennégy városban tartanak ingyenes hangversenyeket és könnyedebb hangvételű programokat Kőszegtől Nagykanizsáig.

Kapcsolódó írásaink