Kultúra

Online elérhetők az 1939 és 1944 közötti törvényjavaslatok és interpellációk

Elérhető az Országgyűlési Könyvtár új adatbázisa, mely a képviselőház 1939. június 12. és 1944. november 9. között megtartott 378 ülésének teljes anyagát könnyen áttekinthető formában tartalmazza – adta hírül az Országgyűlés Sajtóirodája.

A Képviselőházi Napló mutatókötete 1861-től 1939-ig minden országgyűlési ciklus után megjelent, de az 1939 és 1944 közötti periódusról nem készült ilyen index, az új adatbázis ezt a hiányt hivatott pótolni. Az adatbank segítségével egyszerűen, gyorsan kapható információ a törvényjavaslatokról, interpellációkról, interpellációkra adott miniszterelnöki, miniszteri válaszokról, a képviselői mandátumigazolásokról, bizottsági tagságokról és lemondásokról, mentelmi ügyekről, valamint a betegség vagy katonai szolgálat miatt a Tisztelt Háztól kért szabadságengedélyekről.

Az adatbázis egyik legérdekesebb dokumentuma Teleki Pál miniszterelnök beszéde a trianoni békeszerződésről, a magyar revíziós politikáról és Erdély egy részének visszacsatolásáról, de izgalmas Bajcsy-Zsilinszky Endre interpellációja a legszegényebb lakosság gyermekeinek ingyenes tankönyvekkel való ellátása tárgyában, valamint a katolikus pap Varga Béla, a későbbi házelnök hozzászólása, melyben ellenezte a házassági jog módosításáról és a házassággal kapcsolatos fajvédelmi rendelkezésekről szóló 1941. augusztus 18-án kihirdetett XV. törvénycikk, az ún. harmadik zsidótörvény törvényjavaslatát.

A megjelenő adatok közül a dátumra kattintva a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon olvashatók el a képviselőházi napló vonatkozó oldalai. Az adatbázis az Országgyűlési Könyvtár honlapján érhető el. (www.ogyk.hu) A továbbiakban az 1945–1947-es országgyűlési ciklus nemzetgyűlési naplójának hiányzó mutatója fog elkészülni.

Kapcsolódó írásaink