Kultúra

A premontreiek örökségét mutatja be a Nemzeti Múzeum

Kódexek, liturgikus tárgyak, festmények, fotográfiák a tárlaton

Mától látogatható kiállítás mutatja be a magyarországi premontrei rend kilencszáz éves múltját, lelki, kulturális és tudományos örökségét a Magyar Nemzeti Múzeumban. A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította Szent Norbert.

A premontreiek örökségét mutatja be a Nemzeti Múzeum
Az alapítás óta a magyar oktatás, tudomány, művészet és társadalom részesei és alakítói voltak a kilencszáz éves szerzetesrend tagjai
Fotó: MNM

A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. Alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, művészetnek és tudománynak. Az évforduló alkalmából a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlaton mutatja be a rend történetét, tárgyi örökségét.

A járványügyi előírások betartásával szeptember 15-ig látogatható tárlat bemutatja többek között Vaszary János és egy ismeretlen művész Szent Norbertet ábrázoló festményét, premontrei kódexeket, liturgikus tárgyakat, fotográfiákat, valamint egy, az ausztriai Schlagl premontrei apátságban őrzött középkori szójegyzéket is.

A tárlathoz kapcsolódóan a kiállítás kurátora, Kusler Ágnes és más szak-emberek mellett a premontrei rend tagjai közül többen tartanak tárlatvezetéseket, lesznek kerek­asztal-beszélgetések, amelyek során az érdeklődők megismerhetik a premontrei rend építészetét, a magyar oktatásban betöltött szerepét, valamint a rend liturgikus középkori kódexeit, amely kiemelkedő művek története tematikus beszélgetések során tárul fel, és múzeumpedagógiai programsorozatot is szerveznek. További információ a www.mnm.hu és a www.premontreiek.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink

A Duna-út elismerése

ĀAz országokon átívelő vaskori tematikus úthálózat elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonal tanúsítványát