Kultúra

A Duna-út elismerése

Az országokon átívelő vaskori tematikus úthálózat elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonal tanúsítványát

Vaskori tájak monumentális építményeit és rejtett értékeit tette fel az európai kulturális örökség térképére a Magyar Nemzeti Múzeum és két másik hazai intézmény: a napokban turisztikai attrakcióvá vált a vaskori Duna-út.

A Duna-út elismerése
Siker a magyar tudományos intézmények együttműködéséből
Fotó: MNM

Négy évvel a Duna-medence vaskori örökségét reflektorfénybe emelő Vaskor-Duna nemzetközi együttműködés kezdete után a vaskori tematikus útvonalhálózat elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonal tanúsítványát. Az új útvonalaknak számos kritériumnak kell megfelelniük a tanúsítvány elnyeréséhez, többek között legalább három európai országot kell érinteniük, határokon átívelő, multi­diszciplináris tudományos kutatás tárgyát kell képezniük, valamint hozzá kell járulniuk az európai emlékezet, a történelem és az örökség megismeréséhez, támogatva a fiatalok kulturális és oktatási cseréjét is.

A Duna régió különleges régészeti emlékeit bemutató vaskori Duna-út ennek megfelelően múzeumok, egyetemek, kutató és örökségvédelmi intézmények, önkormányzatok, egyesületek, turizmusszervezetek és az érintett helyszíneken működő szolgáltatók országhatárokon átívelő együttműködésének köszönhetően készült el. Alapötletét az Interreg Duna Transznacionális Programjából finanszírozott, Monumentalizált korai vaskori tájak a Duna medencében című, 2017 és 2019 között zajlott projekt adta.

A vaskori tájak rejtett értékeinek turisztikai attrakcióvá fejlesztésé­hez a Vaskori Duna Út Egyesület nyújtott interdiszciplináris támogatást: az egyesületet négy ország, Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia szervezetei hozták létre tavaly, és a tagok száma folyamatosan bővül a Duna makrorégió országaiban, illetve a vaskor iránt elkötelezett intézményekkel.

Az örökségturisztikai nevezés elkészítésében két magyar intézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Archaeolingua Alapítvány is részt vett, tudományos alapjához pedig hozzájárultak az ELTE Régészettudományi Intézetének korábbi kutatásai.

Az Európa Tanács által 1987-ben útjára indított Kulturális útvonalak program egy térbeli és időbeli utazáson keresztül mutatja be, hogy Európa különböző országainak öröksége hogyan járul hozzá a közös kulturális örökséghez. Az elismerés kiváló lehetőséget nyújt a vaskori helyszíneket, bemutatóhelyeket, múzeumokat magában foglaló hálózat megerősítésére és kiterjesztésére, újabb források bevonására, a tudományos kutatások kibővítésére, valamint közös európai örökségünk megóvására és fenntartható turisztikai hasznosítására.

A vaskori Duna-útvonal az egyik legsérülékenyebb, bár impozáns és vonzó régészeti jelenség, a vaskori tájakkal foglalkozik. A vaskori tájak monumentális építményekkel, például lapos temetőkkel, megerősített dombtetős településekkel és oppidákkal, valamint az űr bonyolult szerveződését jelző elemekkel jellemezhetők, a Krisztus előtti 9. és 1. század vége közötti időszakba tartoznak. A helyszínekről és turisztikai attrakciókról az Ironage­danuberoute.com oldalon lehet bővebben olvasni.

Kapcsolódó írásaink

Aquincumtól Rómáig

ĀVelünk élő rómaiak. A Pannóniát átszelő utakat a 18. század vége óta kutatják, a 19. században Finály Gábor régész rajzolta meg térképüket itinerariumok alapján