Kultúra

Megújult a tatai Esterházy-kastély

Átadták Tatán a felújított Esterházy-kastélyt, a több évig tartó korhű rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogramban.

Megújult a tatai Esterházy-kastély
Megújult a tatai Esterházy-kastély
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az MTI tudósítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az eseményen azt mondta: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nem­zeti Várprogram keretében 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg. Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet: a várral és az angolparkkal együtt egyedi, Tata arculatát meghatározó kulturális együttes jött létre.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosának ismertetője szerint a kastély felújítása során megvalósult a főépület és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljes körű rekonstrukciója. A felújított kastély emeleti és földszinti teremsorában korhű bútorok és festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát.

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. I. Ferenc itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró békét, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

Kapcsolódó írásaink