Kultúra

Júliusban rendezik a Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatot

Hangversenyek több helyszínen

Július 16. és 25. között rendezik a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapest kamarazenei eseménysorozatot hangversenyekkel és összművészeti kísérőprogramokkal, írta az MTI.

A kultúra szereplői a pandémia idején is sokat tettek az emberek lelki egyensúlyának megmaradásáért. A művészek mostani feladata ezt továbbvinni, kicsalogatni mindenkit az otthonából, s hitet adni, hogy ismét élhetik a normális életüket – hangsúlyozta a fesztivál programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Budapesten.

A fesztivál fellépői között szerepel mások mellett Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopacsinszkaja, Baráti Kristóf, Várdai István és Horti Lilla, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac, Philippe Tondre, Fejérvári Zoltán, Balog József, valamint a fesztivál művészeti vezetői, Jonian Ilias Kadesha és Vashti Mimosa Hunter alkotta újjáalakult Kelemen Kvartett.

A rendezvény Családfák tematikájáról Kokas Katalin elmondta, hogy nemcsak zenész családok muzsikálnak majd, hanem a különböző fellépők ezen túl is sok szállal kapcsolódnak, valamint család témájú kompozíciók is megszólalnak. A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztal-beszélgetések is színesítik. A fesztivál másik pilléreként megvalósuló Hubay Jenő Hegedűversenyre már várják a jelentkezéseket.

A versenyt Miskolcon rendezik, a zsűri elnöki tisztét Boris Kuschnir, a Bécsi Konzervatórium és a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora tölti be.

Kapcsolódó írásaink

Zeneünnep Salzburgban

Ā„A glóbusz minden szegletéből érkezik ide a közönség, és elmerül az élvezetekben, amelyet ez a páratlan fesztivál nyújt” – vallja Cecilia Bartoli Székely György könyvében