Kultúra

A világhírű kanadai sziget

Montgomery történeteinek középpontjába mindig olyan erős hősnőket állított, akik határozottak, céltudatosak, politikai véleményük is van

A Prince Edward-sziget egy távoli tartomány, ahol a kanadai irodalom egyik legismertebb alakja élt és alkotott. Lucy Maud Montgomery sikerei történelmi jelentőségűek, hiszen olyan korban írt, amikor még nem mindenki nézte jó szemmel, ha egy nő meg akarta jelentetni a kéziratait. Montgomery szigetlakókról szóló történeteinek helyszíneit nemrég egy Facebookon közvetített programon keresztül járhatták be virtuálisan az érdeklődők.

A világhírű kanadai sziget
Az író regényeit, verseit hivatalos papírok, számlák hátoldalára írta
Fotó: Wikipedia

Az Észak-Amerika keleti part­jai­nál fekvő Prince Edward-sziget Kanada legkisebb tartománya. Budapesttől nagyjából tizennégy órányi repülőútra van, s bár a magyar közoktatásban bizonyosan nem esik szó a szigetről, neve mégis sokak fülében ismerősen csenghet.

Itt nőtt fel és alkotott a kanadai irodalom egyik világszerte ismert alakja, Lucy Maud Montgomery (1874–1942), akiről Mark Twain is elismerően beszélt. A Prince Edward-szigeti író, aki tizenhét évesen kezdett publikálni, úttörőnek számított. Az előző századforduló nőjogi törekvéseit, a lassan végbemenő változásokat azok a hozzá hasonló küzdő szellemek táplálták, akik nemcsak sikeres íróként álltak példaként a nők előtt, de karak­terei is inspirálóan hatottak az olvasókra.

Történeteinek középpontjába mindig olyan erős hősnőket állított, akik határozottak, céltudatosak, akár még politikai véleményt is megfogalmaznak. Montgomery leghíresebb, Anne című családregény-sorozatát és A mesélő lány című művét is a Prince Edward-sziget északi partján fekvő falucskában, Cavendishben írta az 1900-as évek elején. Utóbbiból Váratlan utazás címmel készített nagysikerű tévéfilmsorozatot Kevin Sullivan kanadai producer.

Montgomery világának talán legnagyobb hazai ismerője Kozák Zsolt, aki megfordult nemzetközi találkozókon, felkereste a sorozatban játszó színészeket, könyvet írt a témában, és időnként tematikus előadásokat is szervez, amelyeket a Facebookon közvetít. A Prince Edward-szigeten is járt már korábban, legutóbbi online programján az utazás során szerzett tapasztalatairól számolt be az érdeklődőknek.

Hogyan éltek a századfordulón a kanadai szigetlakók? Hogyan rendezték be az otthonukat, milyen ruhákban jártak? Milyen szerepet töltött be a posta a közösségi életben? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Montgomery életének és munkásságának ikonikus helyszíneit megismerve.

A legnagyobb helyi látványosság a Zöld orom (Green Gables) nevű ház
A legnagyobb helyi látványosság a Zöld orom (Green Gables) nevű ház
Fotó: Wikipedia

A beszámolóból kiderült, hogy a posta Montgomery nagyszüleinek házában működött, ahol az író nevelkedett és később dolgozott is. Ez a hely volt a lakók egyik legfontosabb találkozási pontja, ahol beszélgettek, pletykálkodtak, történeteket osztottak meg egymással, az író pedig beépítette a műveibe mindazt, amit hallott, regényeit, verseit a keze ügyébe akadt hivatalos papírok, számlák hátoldalára írta.

Kozák arra is kitért, hogy a tartomány a turizmusból él. Leginkább a cserfes, hatalmas képzelőerővel megáldott, vörös hajú árva lány, Anne Shirley kalandjainak helyszínein felépített múzeumokat keresik fel az oda látogatók. A legnagyobb helyi látványosság a Zöld orom (Green Gables) nevű ház, ahol a történet főszereplője otthonra talált. A híres műemlék épületet minden évben turisták ezrei keresik fel. A házban egyébként az író rokonai laktak, akiket rendszeresen meglátogatott.

A Prince Edward-szigeten falumúzeumot is építettek, ahol rendszeresen tartanak Anne-napokat, de korhűen berendezték az iskolát, a boltot, a vasútállomást és az 1895-ben épült Fehér Homok Szálló egy részét, amelyben Vilmos herceg és Katalin hercegné is megfordult már. Az előadás Virtuális utazás az Anne-filmek helyszínére, a Prince Edward-szigetre címen érhető el a Facebookon.

Kapcsolódó írásaink