Kultúra

Időspirálban a látogató

Az állandó kiállításon felépített békéscsabai evangélikus templomban bárki kipróbálhatja a harangkongatást

Békéscsabán utazás TÉRben és IDŐben címmel csütörtökön megnyílt a Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása. Az évek óta készülő tárlat idővonalra felépítve mutatja be Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját és gasztronómiáját.

Időspirálban a látogató
A kiállítás csúcspontja az új állandó Munkácsy-tárlat
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Békéscsaba az évezredek idővonalán alcímet viselő, majdnem ezer négyzetméteren megvalósult kiállításon egymással összefüggésbe hozva, idővonalra felfűzve mutatták be Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját, kitekintéssel Magyarország és a világ fontos jelenségeire.

A múzeum fejlesztését négy lépcsőben tervezték, és ebből három-mal már el is készültek. Először összekötötték az 1912-ben és az 1972-ben épült részeket, majd az új állandó Munkácsy-életműkiállítás tavaly szeptemberben nyílt meg, idén tavasz végére pedig elkészültek az új állandó történeti kiállítással. Az utolsó lépcsőben, a Modern Városok Program keretében épülő Munkácsy negyed részeként a közeljövőben egy egészalakos bronz Munkácsy-szobrot állítanak a múzeum főbejárata mellé.

A múzeumi látogatók a megtekintéskor időspirálszerűen szintről szintre körbejárják a múzeumot. Békéscsaba és környezete természetföldrajzát, a különböző földtörténeti korokat és a tudományos-régészeti leleteket az épület alagsorában tekinthetik meg, köztük a legnagyobb, a legsúlyosabb és a legidősebb leleteket, de bemutatják a közelmúlt legújabb ásatásai eredményeit is.

A magasföldszinti rész 1718-tól, Békéscsaba szlovákok általi újratelepítésétől napjainkig mutatja be az életet. A tárlaton látható szekér a betelepülő szlovákság útját jelképezi, rajta az általuk hozott tárgyakat láthatja a közönség. A békéscsabai evangélikus nagytemplomba lépve a vallási eszközök jelennek meg, bárki megkongathatja a templom harangjait, majd a piacon halad tovább a tárlat, s feljut az érdeklődő a padlásra, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat rendeznek.

A városra jellemző háztípusok vitrinként is funkcionálnak, bemutatják a csabai kolbász hazájában a helyi gasztronómiai érdekességeket. A múzeu­mi vasútállomásra éppen berobog a vonat, amely Békéscsaba iparfejlődését szimbolizálja. Végül a közelmúltban is elidőzhetünk: egy panellakásba léphet be a látogató. A kiállítás csúcspontja az új állandó Munkácsy-kiállítás, amelyet a nagyteremben rendeztek be, önálló egységként (is) működik, és tavaly szeptember óta látogatható.

Az utazás TÉRben és IDŐben című tárlatot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.

Kapcsolódó írásaink