Kultúra

Szent Ignác, a megbízható „influenszer”

A jezsuiták drámapályázattal is készülnek a rendalapító tiszteletére szervezett emlékévben

Ma nyitja meg Erdő Péter bíboros a Szent Ignác-évet, amelynek központi üzenete a megtérés. A rendtartomány különleges programokkal, drámapályázattal és Zarándokzsebkönyvvel is készül a jubileumi esztendőre.

Szent Ignác, a megbízható „influenszer”
A szerzetest az imádság és a lelki gyakorlatok foglalkoztatták
Fotó: Kunsthistorisches Museum Wien

Amikor a jezsuiták rendalapítója, Szent Ignác 1521-ben, Pamplona ostromakor kapott sebe miatt loyolai családi kastélyában lábadozott, Isten elvezette őt a megtéréséhez, és a Manresába vivő vándorútra irányította őt. Ezt a kiváltságos pillanatot kívánta méltóképpen megünnepelni a Jézus Társasága, amikor meghirdette a ma kezdődő Szent Ignác-emlékévet, amelynek mottója: „Megtalálni Istent mindenben”.

„Amikor a megtérés kifejezést hallom, nem arra gondolok, hogy az életemben 180 fokos fordulatot hajtok végre. A legtöbb kereszténynek erre nincs is szüksége. Inkább arról van szó, hogy életemet hozzáigazítom a célomhoz, mint amikor egy zarándokúton az iránytűvel ellenőrzöm, hogy jó felé haladok-e.

A jubileumi év is erre akar ösztönözni: vizsgáljuk meg, nincs-e szükségünk újratervezésre, és ha igen, a napi imák, lelkiismeret-vizsgálatok, examenek vagy a lelkigyakorlatok segítségével álljunk újra irányba. Ilyen értelemben a megtérés nem egyszeri aktus, hanem szívünk folyamatos odaigazítása Istenhez”– fejtette ki Vízi Elemér jezsuita provinciális, a Jézus Társasága alapítója nemrég a Jezsuita.hu-nak.

A nyitóprogram részeként Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek mutat be szentmisét a budapesti Jézus Szíve-templomban ma 18 órakor, amit online is közvetítenek a templom YouTube-csatornáján. A szertartást követően többek között rövidfilmet vetítenek a rendalapító életéről, valamint bemutatják az emlékév nyitányára készült kötetet.

A Jezsuita Kiadó az ötszázadik évforduló alkalmából nemrég jelentette meg a fiatal felnőtteknek szóló Zarándokzsebkönyvet, amely száz ignáci idézet, a hozzájuk fűzött reflexiós kérdések és grafikák segítségével vezet be a jezsuita spiritualitásba. „Szent Ignácot bejelölted már? Követnéd? Ha nem, akkor ezennel ajánlom mint megbízható – így mondják? – influenszert. Sokan befolyásolnak már gondolataikkal, életstílusukkal, lényük kisugárzásával. Megéri esélyt adni annak, akit erre érdemesnek mondanak. Engedd, hogy hasson rád Loyolai Szent Ignác!” A fenti szavakkal ajánlja a kötetet az előszót jegyző Lukács János SJ, a magyar jezsuiták dobogókői lelkiségi központjának vezetője. Az ignáci idézeteskönyv műfaja „hungarikumnak” számít: Ignáci Szikrák címmel Hevenesi Gábor magyar jezsuita készítette el 1713-ban Nagyszombaton a szentnek tulajdonított mondásokból álló leghíresebb gyűjteményt.

Az ünnepi év folyamán lesz társasjáték A misszió – De mit adtak nekünk a jezsuiták? címmel, közösségi futás Szent Ignáccal, musical, életrajzi kötet és kiállítás a rendalapítóról, zarándokfilm, valamint konferencia is, amelyet az életrendezés témakörében szerveznek.

A magyarországi jezsuiták Párbeszéd Háza, a rendalapító Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából drámapályázatot hirdet két kategóriában. A szervezet közleményéből kiderül, hogy egyházi témájú drámák területén jelenleg hiátus uralkodik a magyar színházak világában, így különösen nagy szükség van új alkotásokra.

Fiatalok tollából születő színdarabokat várnak, amelyek a saját nyelvükön képesek megszólítani az ifjúságot, a saját érdeklődési körüknek megfelelően, mégis az 500 évvel ezelőtti, de örök érvényű megtéréstörténet üzenetével a közép­pontban (bővebb információ a Párbeszéd Háza honlapján található). Az eseménysorozat 2022. július 31-én ér véget.

Kapcsolódó írásaink

Magyar papok is szolgálták Istent a tengerentúlon

ĀDudás Róbert majdnem ezer életrajzot állított össze az amerikai pasztoráció magyar alakjairól, Koncság Ferdinánd volt az első pap, aki Magyarországról az Egyesült Államok mai területére érkezett az 1730-as években

A reneszánsz kori Firenze fejedelmei

ĀA Mediciek hatalma alkotói se a történelmi hűséget, se a dramaturgiát nem vették félvállról – A megelevenedő, piedesztálról leszálló történelmi személyekkel könnyű azonosulni