Kultúra

Százhuszonöt éve született Munkácsi Márton

Kolozsvárról New Yorkba

A világhírű magyar fotográfus, Martin Munkácsi 1896. május 18-án született Kolozsvárott. Eredeti neve Mermelstein Márk volt, ezt magyarosította később Munkácsi Mártonra. A fényképezésbe autodidaktaként vágott bele, első gépét maga készítette. Kezdetben a Színházi Életnek dolgozott.

Százhuszonöt éve született Munkácsi Márton
Munkácsi Márton
Fotó: AFP

A Pesti Napló képes mellékletében jelentek meg riportképei, Balogh Rudolf és Escher Károly fotói mellett. A Berliner Illustrierte Zeitung vezető fotográfusa 1928-ban lett. Bejárta a világot, Tanganyikában készült az egyik leghíresebb fotója. A New York-i Harper’s Bazaar divatlapnál 1934-ben kezdett dolgozni, képeivel megteremtette a sztárportré műfaját.

Azonban 1943-ban szívinfarktust kapott. Felgyógyulása után egyre kevesebbet fényképezett, elszegényedett. New Yorkban halt meg 1963. július 14-én. Ma a világ tíz legjobb fotósa közt tartjuk számon, újrafelfedezése csak az utóbbi másfél évtizedben történt meg.

Kapcsolódó írásaink

A fotográfia aranykora

ĀSzázhuszonöt éve nyitott meg a Műcsarnok – Mától látogathatóak az aktuális kiállítások, többek közt a Fotóikonok – Archívumból történelem Capa és Kertész képeivel