Kultúra

Görög istennő szobrát adták vissza Líbiának

A British Museum segített

Egy igen ritka, kétezer éves, görög istennőt ábrázoló szobrot kapott vissza Líbia a londoni British Museum szakembereinek segítségével.

A műtárgyat a líbiai polgárháború idején, 2011-ben tárták fel illegálisan az észak-afrikai országban, és vitték külföldre. A nagyon jó állapotban fennmaradt szobor a Kr.e. 2. században készült, és valószínűleg Perszefonét, a termékenység és a termés görög istennőjét ábrázolja. A líbiai Küréné romvárosban lévő nekropolisz egyik sírját díszítette. A múzeum szakembereit 2013-ban brit vámosok kérték fel arra, hogy segítsenek azonosítani a londoni Heathrow repülőtéren határőrök által legfoglalt szobrot.

A múzeum a szobor tulajdonjogának megállapításáról folyó bírósági tárgyaláson 2015-ben a múzeum szakembereit tanúként hallgatták meg, s a bíró úgy döntött, hogy a műtárgy Líbiát illeti. A szobor hivatalos visszaszolgáltatását hétfőn jelentették be Londonban. Küréné a Kr.e 4. században a hellenisztikus világ egyik legfontosabb városa volt, Afrika Athénjának is becézték, ahol százezren éltek. A várost 365-ben földrengés döntötte romba, amely után elnéptelenedett, írta az MTI.

Kapcsolódó írásaink