Kultúra

Koncerttel ünnepelte alapításának hetvenedik évfordulóját a Magyar Rádió Énekkara a Pesti Vigadóban

Díjátadóval egybekötött hangverseny

Koncerttel ünnepelte alapításának hetvenedik évfordulóját a Magyar Rádió Énekkara a Pesti Vigadóban
Az évad művészét, Szász Istvánt is köszöntötte az igazgató
Fotó: MR Művészeti Együttesei/Vörös

Ugyan még közönség nélkül, de koncerttel ünnepelte alapításának hetvenedik évfordulóját a Magyar Rádió Énekkara vasárnap a Pesti Vigadó dísztermében. Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) ügyvezető igazgatója a hangverseny előtt köszöntötte a jeles születésnapot ünneplő együttest. Mint kiemelte, a Magyar Rádió nemzeti kulturális kincs.

Úgy fogalmazott: az a speciális tudás és hangzás, amit az együttes a legmagasabb művészi színvonalon képvisel, az egész világon egyedülálló. A jubileumi koncert előtt Devic Márton Pad Zoltán karigazgatóval együtt adta át az Évad Énekkari Művésze díjat Szász István énekművésznek. A kórus tagjai minden évben titkos szavazással választják ki azt az előadót, akit előző évi művészi teljesítménye alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

A három évtizede alapított elismerést Vásárhelyi Zoltán karnagyról nevezték el. Szász István énekesi tanulmányait 1975-ben kezdte magánúton, Kolozsvárott. Művészi tevékenysége 1980-ban, a kolozsvári Állami Magyar Opera énekkarában indult, majd 1985-ben Budapestre költözött, s még abban az évben felvételt nyert a Magyar Rádió Énekkarába, a tenor szólamba. Azóta is töretlenül, immár harmincöt éve részese az énekkar életének. A hangversenyt, amelyen elhangzott Liszt Ferenc Koronázási miséje, holnap 21 órától felvételről közvetíti az M5 kulturális csatorna.

Kapcsolódó írásaink

Kórusépítés

ĀHazánk továbbra is zenei nagyhatalom – nyilatkozta lapunknak Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karnagya