Kultúra

Árverésre kerül egy Leonardo-rajz, több milliárd forintot érhet

Medvefej papíron

Árverésre kerül júliusban Londonban Leonardo da Vinci egy medvefejet ábrázoló rajza, amelynek leütési ára, új rekordot felállítva, elérheti a 12 millió fontot (4,9 milliárd forint).

A Christie’s szombati közleménye szerint a mindössze hét centiméteres, ezüstpont technikával pink-bézs papírra készült rajz egyike annak a kevesebb mint nyolc fennmaradt Leonardo-rajznak, amely még magánkézben van a Brit Királyi Gyűjteményen és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeken kívül. A Medvefej lesz az Exceptional Sale nevű, július 8-i londoni árverés fénypontja, nyolc- és tizenkétmillió font közé becsült leütési árral – közölte az aukciósház, amely szerint ezzel megdőlhet a korábbi rekord.

A reneszánsz mester Ló és lovas című rajzát 2001-ben valamivel több mint nyolcmillió fontért (mai árfolyamon 3,3 milliárd forint) adták el. „Minden okunk megvan azt hinni, hogy új rekord születik a Medvefejjel, Leonardo egyik utolsó olyan rajzával, amelynek még lehet számolni a piacra kerülésével” – közölte Stijn Alsteens, a Christie’s illetékes vezetője. A rajz tulajdonosait Thomas Lawrence brit festőig lehet visszakövetni. Jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja. A rajzot szombattól New Yorkban, a hónap vége felé Hongkongban, júniusban pedig Londonban állítják ki.

Kapcsolódó írásaink