Kultúra

Történelmi műtárgygyarapodás a Néprajzi Múzeumban

Egyedülálló gyűjtemény

A Néprajzi Múzeum történetének egyik legnagyobb egyidejű műtárgygyarapodása zárult le az elmúlt napokban: egy különleges, több mint ezerháromszáz darabos magángyűjteményt vásároltak meg.

A Román-házaspár 1969-től a rendszerváltozásig erdélyi és különböző magyarországi tájakon végzett helyszíni gyűjtések, valamint régiségkereskedésekben történt vásárlások révén hozta létre különleges gyűjteményét. A 17. századi céhládától a 18–19. századi szakrális tárgyakon, bútorokon és kerámiákon át a 20. század végén használt ballagási tarisznyáig terjednek az egyes tájegységeket, korszakokat és készítési technikákat reprezentáló darabok.

„A Néprajzi Múzeumba került gyűjtemény a benne található tárgysorozattokkal, egyedi díszítésű, évszámos és feliratos darabokkal magas színvonalon képviseli a népi kultúra különböző korszakait” – idézi a múzeum közleménye Veres Gábort, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét. Mint írják, a kollekció a magyarság és a nemzetiségek népi kultúráját képviseli, különleges darabjai pedig mostantól még teljesebbé teszik a Néprajzi Múzeum anyagát.

Kapcsolódó írásaink