Kultúra

Mindig van remény

Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója: A filmművészet, más művészeti ágakhoz hasonlóan, mindig is jelentős szerepet töltött be a két baráti nemzet kapcsolatában

Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút! – szól a ma kezdődő 27. Lengyel Filmtavasz mottója, nem véletlenül. Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója lapunknak mesélt a szemle programjáról, illetve a lengyel–magyar filmes kapcsolatokról is.

Mindig van remény
„A lengyel–magyar filmes kapcsolatok régre datálódnak” – mondja Urbańska
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Csütörtökön indul a 27. Lengyel Filmtavasz, amelyet a koronavírus-­járvány miatt online rendeznek meg. „Az idei fesztiválunk mottója nem véletlenül az, hogy Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút! A több mint egy éve tartó bezártság és fenyegetettség mindannyiunkat megviselt.

Ezért a lengyel filmművészet öt olyan új és régebbi alkotását szeretnénk most bemutatni, amelyek mindegyikében drámai, sokszor tragikus helyzetbe kerül a főszereplő, de a remény, a hit, illetve a jóakaratú emberek által nyújtott segítség erőt ad számára a nehézségek leküzdéséhez” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

Ebben a szellemben a szemle nyitófilmje, a 25 év ártatlanság döbbenetes, igaz történeten alapuló thriller, amely az ártatlanul huszonöt év börtönbüntetésre ítélt Tomasz Komenda harcát mutatja be az igazságért. A Kutya-macska barátság a családi viszonyok édes-keserű ábrázolása, amelynek szintén egy igaz történet az alapja. A legjobb című alkotásban a készítők egy rendkívüli személy, Jerzy Górski életrajzához nyúltak, aki drogfüggőből vált sportemberré, és legyőzve saját gyengeségeit végül első helyet szerzett a Double Ironman távon (7,6 km úszás, 360 km biciklizés és 84,4 km futás).

A legjobb című film a drogfüggőből lett sportember, Jerzy Górski életét dolgozza fel
A legjobb című film a drogfüggőből lett sportember, Jerzy Górski életét dolgozza fel
Fotó: Lengyel Intézet

Stefan Wyszyński bíboros születésének százhuszadik és halálának negyvenedik évfordulója alkalmából A prímás: Három év Stefan Wyszyński bíboros életéből című megrendítő alkotással emlékezik meg az intézet az „évezred prímásáról”. Az ötvenes években Lengyelországban a kommunista rezsim átfo­gó, agresszív támadást indított a katolikus egyház ellen. A titkosszolgálat a bíboros bebörtönzésével azt remélte, hogy legádázabb ellenfele végül megtörik és feladja tisztségét. Az erős hit és az ima azonban erőt adott a lelki vezetőnek.

A Lengyel Filmtavasz zárófilmje, az El innen egy meghitt dráma. A történet középpontjában egy tinédzser lány áll, aki rég nem látott, Írországban dolgozó édesapja halálának hírére egyedül indul el az ismeretlen országba, hogy megszervezze a holttest hazaszállítását.

Joanna Urbańska szerint a filmművészet, más művészeti ágakhoz hasonlóan, mindig is jelentős szerepet töltött be a két baráti nemzet kapcsolatában. „A lengyel-magyar filmes kapcsolatok régre datálódnak. Az elmúlt időkben a lengyel színészek több mint százhúsz szerepet vállaltak el magyar produkciókban – köztük van Danuta Szaflarska felejthetetlen alakítása Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című 2015-ös filmjében.

Egyre több lengyel-magyar koprodukciót gyártanak, a Nemzeti Filmintézet a kisebbségi koprodukciókhoz is jelentős támogatást nyújt, különös tekintettel a V4-ek tagországaira. Jelenleg legalább három lengyel-magyar filmes együttműködésről van tudomásom. A kulturális, ezen belül is a filmes kapcsolatok elmélyítésében a filmszemléknek nagy jelentőségük van” – magyarázta az igazgató.

Urbańska arra is emlékeztetett, hogy Lengyelországban is szerveznek a filmtavaszhoz hasonló, magyar filmeket bemutató szemléket. „Azonban továbbra is várat magára három, számunkra különösen fontos téma filmvászonra ültetése: Bem tábornok, a lengyel világháborús menekültek vagy az 1956-os lengyel segítségnyújtás feldolgozása. Reméljük, akadnak olyan vállalkozó szellemű alkotók, akár a fiatalabb generációból, akik szívesen filmre viszik közös történelmünk ezen jelentős epizódjait” – emelte ki a budapesti Lengyel Intézet vezetője.

A virtuális megvalósítás előnye, hogy Magyarország egész területéről nagyobb számú érdeklődő is bekapcsolódhat a programba, az Intézet filmenként ötszáz néző számára biztosít ingyenes moziélményt. A hétfőig tartó 27. Lengyel Filmtavasz este nyolc órakor kezdődő vetítéseire a Budapesti Távmozi honlapján lehet jegyet foglalni.  

Kapcsolódó írásaink

Újrainduló kulturális élet

ĀSzázhuszonöt párna a Műcsarnok lépcsőin – Nyit az Uránia – Kiállítás a Várnegyedben:izgalmas tárlaton mutatják be a budai Vár századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit