Kultúra

Elhunyt Soproni József, a Zeneakadémia volt rektora

Dzsessz és csembaló az egyetemen

Kilencvenéves korában szombaton elhunyt Soproni József, a Zeneakadémia volt rektora, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zeneszerző és zenepedagógus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, Sopron díszpolgára – tudta meg az MTI.

Elhunyt Soproni József, a Zeneakadémia volt rektora
Soproni József
Fotó: YouTube

Soproni József 1930-ban Sopronban született. A Zeneakadémián Viski Jánosnál tanult zeneszerzést, 1956-ban diplomázott. A Bartók Konzervatóriumban, később 1962-től a Zeneakadémián is tanított. 1984-től rektorhelyettes, majd 1988-tól két cikluson át 1994-ig  az akadémia rektora volt.

Rektorsága alatt kezdődött a csembaló és a dzsessz oktatása az egyetemen. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapítója volt 1992-ben. Két operát, hat szimfóniát, számos zenekari, szóló és kamarazenei, valamint vokális művet komponált. Műveiből több rádió- és hangfelvétel készült. Soproni Józsefet a Zeneakadémia saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom