Kultúra

A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

A nomádok földje lett a 93. Oscar-díjátadó legnagyobb nyertese: alkotói a legjobb filmnek, a legjobb női főszereplőnek, és a legjobb rendezőnek járó díjat is hazavihették. A legnagyobb „vesztes” viszont a Mank, mely 10 jelölésből csupán két szobrot kapott a Los Angelesben hétfőre virradóra tartott díjátadón.

A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját
Anthony Hopkins kapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját
Fotó: AFP/Valerie Macon

A színészek közül Anthony Hopkins kapta a legjobb férfi főszerep alakításáér tjáró szobrocskát Az apa című drámában nyújtott alakításáért, míg a legjobb női főszereplőnek járó elismerést Frances McDormand kapta A nomádok földjében nyújtott alakításért.

Anthony Hopkins az Oscar-díjak történetének egyik legidősebb díjazottja lett most, ugyanis 83 évesen is megkapta a szobrocskát. Hopkins mintegy 30 év után nyerte el újra a díjat, 1992-ben A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakításáért kapta meg. Azóta négyszer is jelölték.

A nomádok földje büszke stábja: Peter Spears, a producer, Frances McDormand,  a legjobb női főszerepért járó elisermés birtokosa Chloe Zhao, a rendező, valamint Mollye Asher and Dan Janvey
A nomádok földje büszke stábja: Peter Spears, a producer, Frances McDormand, a legjobb női főszerepért járó elisermés birtokosa Chloe Zhao, a rendező, valamint Mollye Asher and Dan Janvey
Fotó: AFP/Chris Pizzello

A kínai származású Zhao filmje, A nomádok földje lírai hangvételű alkotás, amely az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be. A nomádok földje a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, kevesebb mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával.

A rendezői Oscart korábban csak egy nő nyerte el, Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

„Mindig jót találtam az emberekben, akikkel találkoztam”- mondta a törékeny, testszínű gálaruhát viselő Zhao, amikor átvette a díjat. Mint hozzátette, ez az elismerés „mindenkinek szól, akinek van hite és bátorsága, hogy megtalálja a jóságot önmagában, és másokban, bármilyen nehéz is ez”.

Francis McDormand a legjobb színésznő Oscarja mellett  producerként is Oscar-díjas lett, köszönő beszédét egy farkasüvöltéssel zárta.

Frances McDormand a legjobb női főszereplő Oscar-díjának elnyerésével harmadszor kapta meg a kategóriában az amerikai filmakadémia díját, és felzárkózott ezzel olyan háromszoros Oscar-díjas hírességek mellé, mint Meryl  Streep, Ingrid Bergman és Katharine Hepburn.

Az este egyik legnagyobb vesztese David Fincher fekete-fehér drámája, a harmincas évek Hollywoodjában játszódó Mank volt, mely bár tíz kategóriában volt esélyes a győzelemre, csak két mellékkategóriában kapta meg a legjobbnak járó elismerést: a legjobb látványtervnek járót, Erik Messerschmidt pedig a legjobb operatőrnek járó díjat kapta.

A Netflix-produkciók fő kategóriákat nem nyertek

Az idei Oscar-díjátadón a Netflix streamingszolgáltató által készített alkotások hét kategóriában nyertek, de nem fő kategóriákban. A díjazott Netflix-produkciók között van a Mank, a Ma Rainey: A blues nagyasszonya, a Tanítóm, a polip című dokumentumfilm, a Two Distant Strangers című élőszereplős rövidfilm és a Ha bármi történik, szeretlek című animációs rövidfilm. Összesen 36 Netflix-alkotás volt idén esélyes Oscar-díjra.

Az est nagy vesztese a gála maga

Az este nagy vesztese azonban tulajdonképpen a gála maga volt - írja a dpa. A szervezők előzetesen a koronavírus miatti krízis első nagy showját ígérték, ám csalódást okoztak. A hagyományosan a Los Angeles-i Dolby Theater helyett a Union Stationben tartott esten nemcsak a show- és zenei elemek vagy a jelölt művekből bevágott részletek hiányoztak, de a humor is.

Közönség nélkül

A járvány miatt a díjátadó ceremóniát közönség nélkül, de az Oscarra jelölt sztárok jelenlétében két helyszínen rendezték meg: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron. A szervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a távolságtartásra, a résztvevőket hangulatos, lámpafényes asztalokhoz ültették egy meghitt amfiteátrum köré.

Steven Soderbergh és producertársai filmszerű élményt akartak nyújtani a műsor nézőinek, ezért a díjakat átadó sztárok is nagyobb szerephez jutottak. A gálát a Union Station színpadára érkező Regina King, a One Night in Miami című Oscar-jelölt film rendezője nyitotta meg.

Nem minden a legjobb film és a legjobb rendezés

Az első díjat Emerald Fennell író-rendező kapta az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért. A legjobb adaptált forgatókönyvért díjazott Az apa írója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, és a film főszerepét alakító Anthony Hopkinsnak valamint a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is köszönetet mondott.

David Kaluuya kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját. A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. Az Oscarral a kezében édesanyját köszöntötte, és megemlékezett Hampton örökségéről is.

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát.

A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte. „Ez a film arról szól, hogy elengedjük a kontrollt az életünk fölött” - fogalmazott a rendező. Felidézte, hogy a forgatás első napjaiban 19 éves lányát halálos autóbaleset érte, de mint mondta, ő is részese ennek a csodának, és neki ajánlotta díját.

A Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát. „A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet” - fogalmazott a ceremónia színpadán a film egyik rendezője, Pete Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyert. A rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta. Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták.

A Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. A David Ficher rendezésében készült, harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert.

A legjobb vágás Oscarját a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért, amely a legjobb hang díját is elvitte.

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor,
Atticus Ross és Jon Batiste kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma győzött.

Az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című produkció nyerte el. Az animációs rövidfilmek közül pedig a Ha bármi történik, szeretlek győzött.

A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a smink és haj-, valamint a jelmez-kategória Oscarját is elnyerte.

A Jean Hersholt humanitárius díjat átvevő Tyler Perryt állva tapsolták meg a sztárok. A producer, rendező, színész, író, vállalkozó és filantróp elkötelezett támogatója a társadalmi igazságosságnak, a rasszizmusellenességnek. Köszönőbeszédében is a gyűlölet ellen szólalt fel, és díját is a megbékélés jegyében ajánlotta fel.

A humanitárius díjat a filmes közösséget támogató Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) is megkapta a ceremónián.

Dél-Korea ünnepel, Kínában azonban hallgat a hivatalos média

Dél-Koreában ünneplik Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) történelmi Oscar-győzelmét, Kínában azonban nem adott hírt a hivatalos média Chloé Zhaó sikeréről.

Jun az első koreai színésznő, aki Oscar-díjat nyert. „Olyan ez mint egy régóta várt eső azok számára, akik nehéz időket élnek meg a koronavírus-járvány közepette” - írta közleményében a kormányzó Demokrata Párt, megjegyezve, hogy a film „újabb történelmet írt” Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című filmjének tavalyi győzelme után. Hozzátette: „Jun játéka világszerte megérintette a közönség szívét és mély nyomott hagyott maga után”.

Az ellenzéki Népi Erő Párt ugyancsak gratulált a 73 éves színésznő győzelméhez. Mint fogalmaztak, Jun sikere és a színészet iránti elkötelezettsége nagyon sok koreai embernek ad „energiát és életerőt a jelenlegi nehézségek átvészeléséhez”.

Mindeközben a kínai hivatalos média eddig nem adott hírt arról, hogy Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása tarolt a díjátadón.

A hallgatás mellett a Zhao győzelmével kapcsolatos posztokat, hashtageket, beszélgetéselőzményeket és keresési lehetőségeket is törölték, illetve blokkolták a közösségi platformokról, applikációkon.

Mindettől függetlenül a 39 éves rendező győzelmének híre terjed a kínai interneten a felhasználók és bloggerek révén.

Két órán át akadályozták vasárnap éjjel a kínai hatóságok a Los Angeles-i díjátadó közvetítését Zhao New York-i alma matere szervezésében Sanghajban: a rendezőnő hívei a YouTube-on egy bárban akartak követni a rendezvényt, ám a főszervező Kevin Ke VPN szolgáltatását blokkolták. „Megszakították a VPN-t” - közölte Ke, hozzátéve, hogy WeChat szolgáltatását is blokkolták, amikor vasárnap Zhaót méltatta.

Kínában még március első felében törölték A nomádok földjével kapcsolatos tartalmakat az internetről, miután Zhaót „Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.

A lépést megelőzően néhány nappal a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média „Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját.     
A premier elmaradt és azóta sem volt hivatalos bejelentés az esetleges bemutatásával kapcsolatban.

A díjazottak listája:

- Legjobb film: A nomádok földje

- Legjobb rendező: Chloé Zhao – A nomádok földje

- Legjobb férfi főszereplő: Anthony Hopkins – Az apa

- Legjobb női főszereplő: Frances McDormand – A nomádok földje

- Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah

- Legjobb női mellékszereplő: Jun Jodzsong – Minari

- Legjobb eredeti forgatókönyv: Ígéretes fiatal nő — Emerald Fennell

- Legjobb adaptált forgatókönyv: Az apa — Christopher Hampton és Florian Zeller

- Legjobb idegen nyelvű film: Még egy kört mindenkinek

- Legjobb animációs film: Lelki ismeretek

- Legjobb dokumentumfilm: Tanítóm, a polip

- Legjobb rövid dokumentumfilm: Colette

- Legjobb élőszereplős rövidfilm: Two Distant Strangers

- Legjobb animációs rövidfilm: Ha bármi történik, szeretlek

- Legjobb eredeti filmzene: Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste – Lelki ismeretek

- Legjobb eredeti dal: „Hear My Voice„ A chicagói 7-ek tárgyalása c. filmből –  Daniel Pemberton Celeste Waite 

- Legjobb látványtervezés: Mank - látványtervező: Donald Graham Burt; díszletberendező: Jan Pascale

- Legjobb operatőr: Mank – Erik Messerschmidt

- Legjobb jelmez: Ma Rainey: A blues nagyasszonya – Ann Roth

- Legjobb smink: Ma Rainey: A blues nagyasszonya – Matiki Anoff, Mia Neal, Larry M. Cherry

- Legjobb vágás: A metál csendje – Mikkel E.G. Nielsen

- Legjobb hang: A metál csendje – Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortes és Philip Bladh

- Legjobb vizuális effektek: Tenet – Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley és Scott Fisher

Kapcsolódó írásaink

Kirekesztettek

ĀAlföldi Vilma nyugalmazott levéltáros személyes beszélgetés, interjú, korabeli dokumentumok felhasználásával rajzolta meg az egyéni történeteket

A Mona Lisa hűlt helye

ĀVannak olyan műtárgyak, amelyek a legtöbb laikus szemében is felbecsülhetetlenek, és akadnak olyanok, amelyek esetében sokan nem értik, miért kelnek el olyan magas áron az aukciókon