Kultúra

Az idei Oscar-gála más lesz, mint a korábbiak

Hosszabb beszédek, maszkok, műholdas kapcsolás

Los Angeles-i idő szerint vasárnap este tartják a 93. Oscar-gálát. Steven Soderbergh, a díjátadó egyik producere szerint a ceremónia olyan lesz, mintha a nézők egy filmet látnának.

Az idei Oscar-gála más lesz, mint a korábbiak
Fotó: AFP

A rendezvényen több időt szánnak majd a köszöntőbeszédekre, és fontos szerephez jutnak a koronavírus-járvány elleni védekezés maszkjai is. Az április 25-i (magyar idő szerint hétfő hajnalban zajló) gála nagy részét a Los Angeles-i Dolby Színházból a belváros art deco stílusú Union Station pályaudvarára költöztették, ahol egy külön színpadot építettek. Idén a rendezvény filmsztár házigazdái is a szokottnál nagyobb szerephez jutnak.

Soderbergh elmondta, hogy a díjátadók között lesz Brad Pitt, Harrison Ford és Halle Berry is, akik saját magukat vagy legalábbis önmaguk egy változatát játsszák. Az Oscar-gálán a pandémia miatt szigorú tesztelés és járványprotokoll lesz érvényben, ahhoz hasonlóan, amilyen feltételekkel a film- és televíziós produkciók gyártása indult újra.

Soderbergh azt is elárulta, hogy azokat a járványszakértőket is megkérdezték a szervezéssel kapcsolatban, akik a tíz éve készült, Fertőzés című filmjéhez nyújtottak neki segítséget. Azok az Oscar-jelöltek, akik a pandémia miatti korlátozások miatt nem tudnak személyesen részt venni a ceremónián, műholdas kapcsolással csatlakozhatnak a műsorhoz. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia gáláját a magyar nézők a Moziverzum tévécsatornán követhetik élőben hétfőre virradóra.

Kapcsolódó írásaink

„Csak egy író”

ĀDavid Fincher Mank című filmje Herman J. Mankiewicz szemén keresztül mutatja be a harmincas évek Hollywoodját, illetve a legendás Aranypolgár elkészültének körülményeit