Kultúra

Online tartják meg a szlovén filmnapok rendezvényét

Májusban indul a szemle

A vírushelyzetre való tekintettel május 6. és 8. között online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a hagyományokhoz igazodva a Toldi Távmoziban.

A magyar közönség az ország bármelyik részéről három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg: a Frenk vagyok című filmet, Szlovénia Oscar-nevezettjét, A gesztenyeerdők meséit és a Féltestvért, amely utóbbi a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik, közölték a szervezők lapunkkal. A jegyelővétel április 29-én indul. Május 6-tól 8-ig este fél kilenckor tekintheti meg mindhármat a közönség. Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl.

Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Bozic A gesztenyeerdők meséi című költői szépségű filmje, ami a tavalyi Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert, és a második világháború után játszódik. Damjan Kozole Féltestvér című 2019-es filmjének középpontjában egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll.