Kultúra

Nagy felújítás Versailles-ban tizenhatmillió euróból

A kápolnát is restaurálják

Felújítják a királyi kápolnát és a király dolgozószobáját Versailles-ban.

A kápolna abban a formájában lesz látható, ahogyan az építész, Jules Hardouin-Mansart megálmodta, kivéve a nagy lámpaoszlopot, amelyet 1765-ben eltávolítottak – mondta az AFP francia hírügynökségnek Frédéric Didier, a történelmi műemlékek építésze, a négy éve tartó restaurálás vezetője.

A kápolna belső restaurálása 16 millió euróba (5,8 milliárd forint) kerül. A tetőzet 1705-ben készült fehér tölgyből, mint amilyen a párizsi Notre-Dame-székesegyházé volt a 2019. áprilisi tűzvész előtt. Sikerült a régi faanyag megőrzésével eredeti formájában helyreállítani – mondta el az építész.

Az ancien régime óta most először újították fel, az ólomkeretek aranyozása ismét régi fényében ragyog. Ez a királyi kápolna az egyetlen 17–18. századi építmény, amelyben minden szobor eredeti. Laurent Salomé, a múzeum igazgatója kiemelte, hogy a rokokó stílus gyöngyszemének számító királyi sarokszoba, XV. Lajos dolgozószobája szintén visszanyerte régi fényét, írta az MTI.

A mostani felújítás nagyságrendje felér a 2007. évivel, amikor a Tükörterem kapta vissza eredeti pompáját. Rövidesen megkezdődik majd Madame du Barrynak, XV. Lajos kegyencnőjének a lakosztályáé is.

Kapcsolódó írásaink