Kultúra

Lezárult a nevezés a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Erős a mezőny

Több mint négyszáz nevezés érkezett a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, az operatőrök versenyére, amelyre rekordszámú, 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók – közölték a szervezők az MTI-vel.

Lezárult a nevezés a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra
Zsigmond Vilmos
Fotó: MH

A fesztivált szeptember 21. és 25. között rendezik Szegeden. A Zsigmond Vilmos operatőrről (képünkön) elnevezett rendezvényre európai országokon kívül idén többek között Fülöp-szigeteki, chilei, togói, dél-koreai alkotások is érkeztek. Sok a spanyol nyelvű, dél-amerikai országból jött film.

Mint írják, Magyarországról tizenkét nagyjátékfilm, valamint számtalan kísérleti és kisjátékfilm érkezett. Ezek részben már bemutatott alkotások (Békeidő, Pesti balhé, Hab, A feltaláló), de a többség még premier előtt áll, mint Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje, a Hasadék, amelynek Réder György az operatőre. Szintén Réder György fotografálta a Spirál című filmet, amelynek rendezője Felméri Cecília.

A nevezettek között található Gothár Péter legújabb filmalkotása, a Hét kis véletlen. Szintén a felsoroltak között van a 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál nagydíjasa, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című film is. Ennek rendezője a macedón származású Milcho Manchevski. A szervezők kitüntetett figyelmet fordítanak a karantén alatt készült filmekre, ezért az említett Békeidő mellett az Oláh Kata rendezte és Csukás Sándor által fotografált Zuniverzum című rövidfilmre is.

A külföldi művek között vannak már sikereket aratott alkotások is, többek között az Oscar-díjas Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról.

Kapcsolódó írásaink