Kultúra

Improvizációs szólóestet tart vasárnap este Balázs János

Liszt- és Cziffra-átiratok, -parafrázisok

Először lép a hazai közönség elé Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész ImprovisArt című szólóestjével, amellyel az idén száz éve született Cziffra György előtt tiszteleg.

Improvizációs szólóestet tart vasárnap este Balázs János
Balázs János
Fotó: MH

A zongoraest koncepciója azokat a régi időket idézi, amikor a zongoristák és zeneszerzők még előszeretettel improvizáltak, és készítettek átiratokat ismert operákból és dalokból. A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed.

A produkcióval Cziffra György szellemisége tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló, egyedi interpretáció, amely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül jutott el Dohnányihoz és Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra.

A produkciót először április 25-én, vasárnap tizenkilenc órakor Zalaegerszegről, a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, élő online közvetítés formájában láthatja és hallhatja a közönség a Cziffra György Fesztivál és a Filharmónia Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó írásaink