Kultúra

A hazai indiánozás nyomába eredhetnek a látogatók

Rézbőrű volt az alkony

A indiánozás, azaz az indián – vagy annak vélt – hagyományok őrzésének és megélésének sokrétű magyarországi történetébe vezet be a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Rézbőrű volt az alkony című, nemrég megnyílt kiállítása, amelyet Wirth Imre kurátor online tárlatvezetésén keresztül is megismerhet a közönség az intézmény You­Tube-csatornáján.

A múzeum közleményéből kiderül, hogy az indián mint metafora, életalakító tényező, nemzedékek sorát kötötte össze hazánkban, míg azonban korábban generációk nőttek fel indián regényeket olvasva, ez a nyelvben megőrzött hagyomány mára szinte teljesen elenyészett.

A tárlatban a Mihalkov György kiállításrendezővel megálmodott látványt installációk, tárgyi emlékek, eddig nem látott filmfelvételek és fényképek, személyes visszaemlékezések, különleges kiadások egészítik ki, továbbá kortárs szerzők is kapcsolódtak a tematikához. A PIM újranyitását követően, a kiállítás egészen december végéig várja majd a személyes látogatókat.

Kapcsolódó írásaink

Magasfeszültségű versek

ĀA Petőfi Irodalmi Múzeum Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet című onlinebeszélgetéssorozatában a hallgatásban rejlő erőről és a pusztító-teremtő fényről is szó esett