Kultúra

Az elfelejtett magyar festőművész, Kolozsváry Zsigmond munkái Budapesten

Ismeretlen remekművek

A méltatlanul elfeledett Kolozsváry Zsigmond festő- és grafikusművész több mint húsz munkáját mutatja be Budapesten a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria április végéig.

A galéria tárlata Kolozsváry Zsigmond (1899–1983) magyar származású, egykor Franciaországban élt, hazánkban kevésbé ismert művész különféle alkotói korszakait, pályája fejlődését ismerteti meg a magyar közönséggel, írta az MTI. A magyar származású művész külföldön Sigismund Kolos-Vary néven ismert. Pályája korai korszakát a szürreális, félig figuratív kompozíciók, misztikus hangulatú képek jellemzik, innen lép tovább a tájábrázolás ritmikus geometriájához.

Az ötvenes években eljut a teljes absztrakcióig, majd az 1970-es évektől lírai kompozíciókkal zárta utolsó festői korszakát. Kolozsváry Zsigmond 1899-ben született Bánffyhunyadon, a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Az École de Paris avantgárd művészkör tagja volt, felívelő pályáját azonban hirtelen megszakította a második világháború: 1941-ben koncentrációs táborba került. Két évvel később sikerült elmenekülnie, és amint lehetősége nyílt rá, visszatért Párizsba.

Budapesten 1972-ben nyílt retrospektív kiállítása a Műcsarnokban, az ugyancsak Franciaországban élő Székely Péterrel közösen. Kolozsváry Zsigmond munkáit világszerte jelentős nemzetközi múzeumok őrzik a párizsi Musée National d’Art Moderne-től Izraelen, Algérián át az Egyesült Államokig. Magyarországon néhány alkotása látható a Szépművészeti Múzeumban és Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban. A tárlat regisztráció után látogatható. Regisztrálni a kmfagallery@gmail.com e-mail címen lehet.

Kapcsolódó írásaink