Kultúra

Jer! Jó? – Gyergyó adhat otthont az erdélyi összművészeti fesztiválnak

Az Egyfeszt fontos találkozóhelye lehet a Kárpát-medence magyarságának, ahol a látogatók nemcsak koncertélményt kapnak, hanem a helyi értékekhez is közelebb kerülhetnek

Egyfeszt néven szervez a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonló összművészeti, kulturális és zenei fesztivált a gyergyószentmiklósi Ice Flora Alapítvány július 29. és augusztus 1. között.

Jer! Jó? – Gyergyó adhat otthont az erdélyi összművészeti fesztiválnak
A tervek szerint az első Egyfeszten a Kossuth-díjas Csík Zenekar koncertjét is élvezheti a közönség
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A programhelyszínek között szerepel a gyergyószentmiklósi örmény templom, a Főtér, a sétálóutca, a Salamon Ernő Gimnázium, az újfalvi kőbánya, a szárhegyi Lázár-kastély, a ditrói nagytemplom és a csomafalvi sípálya is.

Jer! Jó? Ezzel a szellemes felhívással invitálja Gyergyóba a kultúra iránt érdeklődőket és a szórakozni vágyókat az Ice Flora Alapítvány július 29. és augusztus 1. között – adta hírül az erdélyi Új Magyar Szó (Maszol) a napokban. Bár a járvány harmadik hullámát élve kissé optimistának tűnhetnek a szervezők tervei, az oltási program Romániában is halad, és a várakozások szerint idén nyáron már a fesztiválok is zöld jelzést kaphatnak határon innen és túl.

Az első ízben megrendezett Egyfeszt gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján elhangzott, a program célja, hogy (ismét) megkeresse Gyergyó helyét és felhelyezze a Kárpát-medencei kulturális turisztikai térképre. Kassay L. Péter arról is beszélt, hogy fesztiválos hangulatú, szórakoztató és látogatásvonzó eseményeket igyekeznek szervezni, de emellett a helyi értékeket és az egyedi kultúrát is be akarják mutatni. „Megpróbáljuk kiemelni a medence ikonikus pontjait az újfalvi kőbányától a Gyilkos-tóig. Megpróbáljuk felhívni a figyelmet arra, mink van nekünk, mire vagyunk büszkék” – tette hozzá a főszervező.

A festői szépségű gyergyószárhegyi Lázár-kastély ad majd otthont a népzenei színpadnak
A festői szépségű gyergyószárhegyi Lázár-kastély ad majd otthont a népzenei színpadnak
Fotó: Wikipedia


A fesztiválon a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan tematikus udvarokat működtetnek majd: lesz Színház- és Könyvudvar, Folkudvar, Dzsesszudvar, Retróudvar, Alterudvar, Örmény udvar, Csendudvar és mozi is, és workshopokat, élménybeszámolókat, élő zenés afterpartikat, borkostolókat, beszélgetéseket és gyermektáncházat is tartanak majd.
Emellett képzőművészeti alkotásokat is megcsodálhatnak a résztvevők, a város tereire és a kirakatokba gyergyói alkotók munkáit helyezik majd el, Gyergyószentmiklós sétálóutcáját pedig gasztróutcává alakítják.

A tájékoztatóból az is kiderült, hogy a gyergyói zenei életet olyan ismert zenekarok képviselik majd a fesztiválon, mint a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a No Sugar és a Teddy Queen. Emellett Deák Bill Gyula, az Omega és még sok más anyaországi zenekar jelezte, hogy szívesen részt vesz a programon.

Az eseménysorozatban kiemelt szerep jut a népzenei színpadnak, amelynek a gyergyószárhegyi Lázár-kastély ad majd helyet, ahol a székelyföldi előadók mellett a Csík Zenekar, a Muzsikás, valamint Szalonna és Bandája biztosítja a hangulatot, mellettük pedig Boban Markovics és fia zenekara lép színpadra Básits Branka Junior Príma díjas énekesnővel.
Terveznek még színházi előadásokat, utcaszínházat és gyergyóikumtúrát is, ahol a helyi építőművészet jellegzetességeiről tudhatnak meg többet a látogatók.

A vidék növény- és állatvilágával, természeti szépségeivel változatos turisztikai programokon keresztül ismerkedhetnek meg a résztvevők. A fesztivál megcélozza a kulturáltan szórakozni vágyó, művészetkedvelő, fesztiválozó közönséget, és a program megálmodói abban bíznak, hogy néhány év múlva a teljes Kárpát-medencéből nagy számú érdeklődő érkezik Gyergyóba.

A programszervezők a Maszolnak elmondták: meggyőződésük, hogy középtávon a most induló Egyfeszt egy igen komoly pillére lesz a székelyföldi és ezen belül elsősorban a Gyergyó-medencei kulturális turisztikai törekvéseknek, kihatva nemcsak a lokális értékek promóciójára, hanem a környék gazdasági életére is. Remélik, hogy a fesztivál ösztönözni fogja a helyieket a kultúrafogyasztásra és annak teremtésére, valamint erősíti majd a kívülről jövő értékek áramlását, ezzel növelve az ehhez köthető mindenféle kulturális, gazdasági és társadalmi jólét iránti igényt.

Kapcsolódó írásaink