Kultúra

Benkő Imre munkásságát életműdíjjal ismerték el

A hazai fotóművészet csúcsa

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre nyerte el idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.

Benkő Imre munkásságát életműdíjjal ismerték el
Benkő Imre
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kiváló művész tizennyolc éven át dolgozott az MTI fotóriportereként, de készített fotókat többek között a Képes 7-nek, a párizsi Wostok Press ügynökségnek és az Európa magazinnak is. „A kuratórium Benkő Imre képeit a hazai kortárs fotográfia egyik legfontosabb dokumentarista életművének tartja. Az általa készített fotográfiák a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el, megkerülhetetlenek és összetéveszthetetlenek.

Emberközpontú, következetes, egyéni formanyelvvel rendelkező alkotó, akinek fotóesszéi immár sok évtizedet bemutató hiteles és mély kordokumentumok. A szakma egyik példaképévé emeli őt a fotográfia iránti alázata, rendkívüli kitartása, a témái iránti mély elkötelezettsége” – áll a Capa Központ közleményében.

Kapcsolódó írásaink

Magyar fotósnők nyomában

ĀMáté Olga az elsők között foglalkozott hivatásszerűen fotográfiával, Babits portréját is ő készítette – Jócskán volna még feltárni való életmű, például Landau Erzsié és Révai Ilkáé