Kultúra

L. Simon László felel a múzeumi integrációért

Az új miniszteri biztos a Magyar Nemzeti Múzeum megújítását és az ágazat strukturális átalakítását készíti elő

Csütörtöki hatállyal L. Simon Lászlót nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztosnak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az Emberi Erőforrások minisztériumának (Emmi) közleménye szerint L. Simon megbízatása 2021. április 15-től 2022. április 30-ig tart.

Mint írják, a múzeumi intézmények strukturális átalakításának, illetve egy új konstrukció kialakításának lehetőségeit a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának jelenlegi alelnöke, L. Simon László fogja megvizsgálni.

A József Attila-díjas író korábban volt a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, 2012–2013 közt kultúráért felelős államtitkárként tevékenykedett, majd a budai Várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos volt, ezt követően a kulturális örökségvédelemért és a kiemelt kulturális beruházásokért felelt államtitkárként. Nevéhez fűződik többek közt a Nemzeti Hauszmann Terv, a vidéki kulturális örökséget megőrző Nemzeti Kastély- és Várprogram és a határon túli magyar örökséget segítő Rómer Flóris Terv kidolgozása.

Ezzel egyidejűleg azt is bejelentették, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) jelenlegi főigazgatója, Varga Benedek mandátumának június 30-i lejárta után megbízott intézményvezetőként fogja irányítani a múzeumot. A minisztérium tájékoztatása szerint Varga Benedek aktív szerepet vállal majd a múzeum strukturális átalakításának, és a múzeumi szféra megújításának kidolgozásában.

Az Emmi közölte, Varga Benedek az elmúlt öt évben elkötelezettséggel, a kor elvárásainak megfelelő szakmaisággal és kimagasló eredményességgel vezette az intézményt. Példás helytállással segítette a múzeum folyamatos működését többek közt a pandémia alatt bevezetett újításokkal, online tartalmakkal, amelyekért az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerését és köszönetét fejezte ki.

Kapcsolódó írásaink