Kultúra

A magyar költészet napját ünnepeljük

Idén a szervezők online eseményekkel várják az érdeklődőket

Holnap tartják a magyar költészet napját, amit 1964 óta minden évben József Attila születésnapján ünnepelnek. Mivel a koronavírus-járvány miatt most nincs lehetőség a személyes részvételre, a szervezők zöme idén változatos online programokkal várják az érdeklődőket határon innen és túl.

A magyar költészet napját ünnepeljük
A Budapesti Filharmóniai Társaság vasárnap este mutatja be A Szózat regényes története című dokumentumfilmet, amelyből izgalmas részletek derülnek ki a versről
Fotó: Wikipedia

Szentendrén Verstérképpel járhatják be a várost az odalátogatók egész hétvégén, a Művészetek Palotája Hobo-estet és egy Tandori Dezső-emlékműsort mutat be online. A költészet napjának estéjén debütál a Budapesti Filharmóniai Társaság A Szózat regényes története című dokumentumfilmje is. A Társaság YouTube-csatornáján látható produkció oktató jelleggel, animációk, videóbejátszások segítségével tárja a nézők elé a költemény kalandos történetét érdekességekkel, szórakoztató epizódokkal tarkítva.

A Soproni Múzeum munkatársai is kreatív ötlettel álltak elő: a városlakók kedvenc verseivel díszítik fel a Deák téren a Lenck-villa kerítését, Veszprémben pedig verses ajándék könyvjelzőkkel népszerűsítik a költészetet. Vasárnap végződik a Vörösmarty-emlékév is, a zárónapon neves művészek és a Vörösmarty-versünnep díjazottjai is szerepelni fognak.

Székelyudvarhelyen a kortárs magyar gyermekvers-illusztrációkat tartalmazó Versképek című kiállítását mutatja be a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet. A Tamási Áron Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum hét fiatal erdélyi költő és sepsiszentgyörgyi színész közös produkcióját adja elő. Április 11-én a bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldalán 10 és 20 óra között óránként új bejegyzéseket tesznek közzé Pilinszkyről, a Csíki Játékszín pedig 11 órakor a színház épülete előtt adja elő a Tizenegy című versösszeállítást.

A költészet napja alkalmából a Vajdaságban, Horgoson és Magyarkanizsán is utcai kiállítást hoztak létre, ahol a helyiek zsinórokra aggathatták kedvenc verseiket.

Kapcsolódó írásaink